Najkomplikovanije intervencije na arteriji srca u Kliničkom centru Kragujevac 1Foto: Z. S. M.

 

Lekari Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, na čelu sa prof. dr Vladimirom Zdravkovićem uz podršku ostalih interventnih kardiologa, počinju sa primenom perkutane cirkulatorne mehaničke podrške – IVAC2L u obavljanju najkomplikovanijih intervencija na arterijama srca.

– Minimalno invazivnom kateterskom metodom, perkutano se implantira ventrikularna pumpa, koja obezbeđuje cirkulaciju krvi pacijentima sa narušenom funkcijom leve komore srca. Jednostavno, ova pumpa omogućuje bolju prokrvljenost srčanih arterija i ukupno snabdevanje krvlju svih organa, što povećava sigurnost tokom intervencije kod najtežih pacijenata, a lekarima omogućuje spokojniji rad, pojasnio je suštinu primene IVAC2L za šru javnost prof. dr Vladimir Zdravković, rukovodilac Klinike za kardiologiju.

U primenu perkutane cirkulatorne mehaničke podrške – IVAC2L, pored interventnih kardiologa, biće uključeni i vasukarni hirurzi, anesteziolozi i tim medicinskih tehničara UKC Kragujevac, po kojima je „to još jedan primer uspešne saradnje lekara specijalista iz različitih oblasti medicine u ovoj zdravstvenoj ustanovi”.

Kao specifična mehanička potpora u najkomplikovanijim intervencijama, implantacija IVAC2L trenutno se rutinski sprovodi u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Institutu za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica, a po jedna procedura urađena je u UKC Srbije i u UKC Niš. Obzirom da su planirane dve intervencije u jednom danu u UKC Kragujevac, njihova Klinika za kardiologiju, time postaje treća u Srbiji, koja navedenu proceduru uvodi u rutinsku primenu.

IVAC2L kojom se kod veoma kompleksnih perkutanih koronarnih intervencija sprečava cirkulatorni slom, obavljaće se u UKC Kragujevac o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Početak primene IVAC2L u obavljanju komplikovanih kardioloških intervencija, planiran je od danas u okviru stručnog sastanka sa radionicom, u saradnji sa prof. dr Draganom Sagićem i asist. dr Ivanom Ilićem iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Takođe, sutra, u torak, 4. jula u UKC Kragujevac održaće se simpozijum na temu „Savremeni pristup u zbrinjavanju srčane slabosti”, koji organizuje Klinika za kardiologiju UKC Kragujevac, u saradnji sa Centrom za srčanu slabost Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Pre početka stručnog sastanka, na raspolaganju za izjave biće kardiolozi UKC Kragujevac i kardiolozi Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Na simpozijumu učestvuju lekari iz UKC Kragujevac i IKVB Dedinje: Vladimir Zdravković, Vanja Miloradović, Saša Borović i Dragana Koševic.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari