Najmanje 54 stradalo u snažnom ciklonu u Mjanmaru 1Foto: Military True News Information Team via AP

Najmanje 54 ljudi je stradalo i više od 185.000 zgrada je oštećeno u Mjanmaru u snažnom ciklonu koji je pogodio zemlju proteklog vikenda, državna televizija MRTV javila je danas.

Zbog teškoća sa komunikacijama u pogođenim oblastima gde je infrastruktura već bila slaba, i jake kontrole vojne vlade nad informacijma nije jasan pravi broj nastradalih i načinjene štete.

Ciklon Moča je stigao iz Bengalskog zaliva u nedelju i pogodio sa jakim vetrovima i kišom ugao susednog Bangladeša i širu oblast države Rakajn u Mjanmaru. Stigao je na kopno u mestu Sitve sa vetrovima jačine do 209 kilometara na sat pre nego što je oslabio u tropsku depresiju do podneva u ponedeljak kako se kretao preko kopna.

Kancelarija UN za koordinaciju i humanitarne poslove saopštila je da je rasprostranjeno razaranje domova i infrastrukture viđeno širom države Rakajn.

Kancelarija je navela da su hitno potrebni smeštaj, čista voda, pomoć u hrani i zdravstvene službe. Takođe se navodi da raste zabrinutost od širenja bolesti koje se prenose vodom i pomeranja mina što je zaostavština građanskih ratova koji decenijama haraju Mjanmarom.

„Udar ciklona se takođe jako osetio na severozapadu zemlje gde su kuće odnete ili vetrom ili vodom. Jaki vetrovi i kiše takođe su oštetile kampove za raseljene ljude u državi Kačin, navela je ta UN agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari