Najstariji krak nezavršene obilaznice oko Zrenjanina zreo za rekonstrukciju 1Foto: grad zrenjanin

Kada je početkom avgusta ministar građevinarstva posetio Zrenjanin i otvorio novu deonicu obilaznice oko Zrenjanina, javnost je obaveštena da na proleće počinje izgradnja poslednjeg kraka ovog puta.

Činilo se da se nazire kraj gradnji puta dužine od 14,5 kilometara, koji treba da izmesti teretni saobraćaj iz gradskih ulica.

Ipak, dugotrajna upotreba onoga što je do sada izgrađeno za posledicu je imala oštećen asfalt, pa je stari krak obilaznice, koja se gradi skoro tri decenije, stigao za rekonstrukciju.

Putari „Vojputa“ počeli su prethodne nedelje da užurbano uklanjaju stari asfalt, a javnost je obaveštena da bi do kraja ove godine trebalo da trasa izgrađenog dela obilaznice oko Zrenjanina bude presvučena novim asfaltom.

Radovi se izvode kod industrijske zone „Bagljaš“, kod isključenja za Aradac prema Novom Sadu a potom će se obavljati do Mihajlovačkog puta. Dužina trase na kojoj će se izvoditi radovi iznosi 4,9 kilometara.

Kad se sve sabere, ukupna dužina kolovoza koji će biti obnovljen iznosi 5,7 kilometara, jer kako objašnjavaju u lokalnoj smaoupravi, na ovoj trasi ima pet priključaka ka kružnim raskrsnicama.

Vrednost investicije iznosi 260 miliona dinara a investitor je JP “Putevi Srbije”.

„Ulaganja u putnu mrežu Zrenjanina, u saobraćajnice državnog i lokalnog ranga, u 2022. godini dostigla su 1,3 milijarde dinara, što je rekordan iznos i meri se sa više od 30 kilometara potpuno novog asfalta u samom gradu i našim naseljenim mestima. Sredstva su obezbeđena iz budžeta grada Zrenjanina, Pokrajine i Republike Srbije“, ocenio je zrenjaninski gradonačelnik Simo Salapura.

Prema projektnom planu, cela obilaznica je duga 14,5 kilometara, počinje na ulazu u Zrenjanin iz pravca Novog Sada, kreće se prema izlazu iz Zrenjanina ka Kikindi, a onda preko Begeja ide do raskrsnice za put prema Žitištu, odakle treba da se nastavi kroz njive do industrijske zone jugoistok i izlaza ka Beogradu.

„To koliko se ova saobraćajnica gradi je više za sramotu. Trideset godina nije bilo dovoljno da se završi taj put, to nije za pohvalu“, komentarisao je radove aktivista „Zrenjaninske akcije“ Bekim Rukeci.

Do sada je izgrađen veći deo obilaznica a preostalo je da se izgradi još 3,7 kilometara kroz industrijsku zonu Jugoistok.

Više vesti iz ovog mesta čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari