Najstariji privredni list u zemlji „Kolektiv“ napunio 74 godine 1Ilustracija: Igor Kristić

Prvog novembra 1947. godine izašao je prvi broj lista „Kolektiv“ glasila nekadašnjeg Rudarsko topioničarskog basena Bor, danas kompanije Ziđin.

Vredni hroničari su zabeleželi da su sedamdeset četiri godine tog mukotrpnog posla opisane u 2.335 brojeva lista koji su stvarale generacije novinara (preko 50), fotoreportera (tri), tehničkih urednika (pet) i urednika (15). Broj odštampanih primeraka se meri milionima (preko 20), informacije i fotografije stotinama hiljada. Počeo je da izlazi na četiri, a dostizao i preko trideset strana, nedeljno, polumesečno, mesečno. Pričajući tu najdužu priču o borskom, odnosno srpskom bakru, srebru i zlatu, list je svojim napisima pratio spiralu uspešnosti rudarsko-topioničarkog basena, koja se nakon političkih, ekonomskih i svih drugih previranja dvehiljadite strmoglavila na najniže grane. Poslednjih godina „Кolektiv“, na sreću, beleži vaskrsnuće i preobražaj posrnulog diva u modernu kompaniju, kažu za Danas u „Kolektivu“.  

Pojašnjavaju da je najstariji privredni list u zemlji „uređivački orijentisan na proizvodne planove i sve što prati njihovo ostvarivanje, na rudare i metalurge koji se bore da to postignu, na stručnjake pred izazovima novih tehnologija, na mlade koji treba da „nose“ kompaniju u novom stoleću, „Кolektiv“ nastoji da prati i tu već nezaobilaznu nit održive proizvodnje metala koja će im donositi hleb, ali neće otimati čist vazduh, vodu i zdravlje“. Beleži takođe i akcije Ziđina kao društveno odgovorne kompanije koja je, sem pristojnih zarada za oko šest hiljada zaposlenih, donela Boru i Majdanpeku mnogo toga što život u njima čini kvalitetnijim.

Najstariji privredni list u zemlji „Kolektiv“ napunio 74 godine 2
Foto: SZC

Tiražom od 1.500 primeraka „Кolektiv“ je usmeren na svakog trećeg zaposlenog u Srbija Ziđin Кoper. Pritom nastoji da, pre svega, predstavi dimenziju njihovog učešća u kreiranju sadašnjosti i budućnosti kompanije, boljeg standarda, boljeg upoznavanja, a i boljeg razumevanja sa poslovodstvom. Informacije koje dvočlana redakcija sada štampa mesečno, zahvaljujući sajtu, dnevno su dostupne  navode u redakciji „Kolektiva“.

-Sama činjenica dugog opstanka na medijskoj sceni dovoljno govori o ugledu „Kolektiva“. Ako je za svaku lepu reč potrebno da dve prećutim, onda ću reći samo da su godine postojanja i „minuli rad“ bez dana beneficija neoboriv dokaz kvaliteta „Kolektiva“, i to je nešto što niko nikada neće moći da mu ospori i/ili zaboravi – izjavila je za Danas glavna i odgovorna urednica Gorica Tončev Vasilić. 

Na adresu „Kolektiva“ danas su stigle broje čestitke, među kojima su one koje su potpisale potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministarka privrede Anđelka Atanasković. Potpredsednica Vlade Srbije ne sumnja da će svi bitni događaji u rudarskom sektoru Srbije biti zabeleženi na stranicama „Kolektiva“ i smatra da su godine koje list „gazi“ vredne pažnje i poštovanja. 

-Mnogo toga se promenilo od davne 1947. godine kada je „Kolektiv“ prvi put izašao iz štampe, i u rudarstvu i u medijima, ali se nije promenila činjenica da je nekadašnji RTB Bor, a danas Serbia Zijin Copper, najveća kompanija u Borskom okrugu i strateški važna za Republiku Srbiju – navedeno je u čestitki Zorane Mihajlović.

Anđelka Atanasković poželela je „Kolektivu“ da još dugo traje, ali i da zadrži autentičnost i koncepciju po kojoj je prepoznatljiv.

-Svih ovih godina on brani istinske principe novinarstva, odoleva izazovima tabloidnog i senzacionalističkog izveštavanja i zalaže se za pravovremeno, objektivno i tačno informisanje građana. A, obaveštavanje javnosti o aktuelnostima u svetu privrede je izuzetno važno, jer samo zahvaljujući tačnim i informacijama dobijenim na vreme građani i privrednici mogu da iskoriste privredni ambijent i unaprede, ali i promovišu svoje poslovanje – poručila je ministarka privrede. 

Čestitke povodom 74. Rođendana „Kolektivu“ su uputili i načelnik Borskog upravnog okruga, gradonačelnik Bora i predsednik opštine Majdanpek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari