Veslački klub „Danubius 1885“ do kraja ove godine planira da realizuje dva projekta, jedan je „Škola veslanja“ koja traje do kraja leta, a drugi pod nazivom „Veslanje u školama“ će krenuti sa početkom školske godine.


Letnja škola veslanja okuplja decu od 12 do 16 godina, a njen cilj pored druženja i upoznavanja, jeste razvijanje sportskog duha. Svi zainteresovani mogu da dođu u prostorije kluba na Sunčanom keju 13 i to svakim radnim danom, osim ponedeljkom, od osam sati.

Istorijat kluba koji je Srbiji doneo do sada jedine dve veslačke medalje sa Olimpijskih igara, svakako je za ponos, a o tome šta nosi sadašnjost i budućnost popričali smo sa direktorom kluba Danilom Lučićem.

– Sa više od 100 polaznika koji svake godine prođu letnju školu veslanja i redovnim učešćem na svetskim juniorskim i seniorskim prvenstvima, kao i s jedinim ženskim predstavnikom u veslanju na Olimpijadi u Pekingu veslački klub „Danubius 1885“ može se nazvati uspešnim. Stanje u klubu ipak nije tako sjajno, jer su pomenuti uspesi kao i u većini naših individualnih sportova koji su neprofitabilni rezultat požrtvovanosti trenera i takmičara koji u teškim uslovima uspevaju da svojim rezultatima isplivaju na površinu. Ove godine ćemo u saradnji s Ministarstvom za sport i omladinu, Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu i Gradskim sekretarijatom za sport pokrenuti dugoročan projekat „Veslanje u školama“ čiji je cilj omasovljavanje veslanja i stvaranje velike baze sportista kao preduslov za ostvarenje vrhunskih rezultata. U međuvremenu klub pokušava da ostvari i adekvatnu saradnju sa Univerzitetom u Novom Sadu, a veslanje je dostupno i za sve rekreativce i studente – rekao je Lučić.

Ono što „Danubiusu“ ne manjka pored velikog broja članova, jeste želja za uspehom, ali je uspeh u čamcima koji su davno zaslužili da budu penzionisani nemoguć. Situaciju dodatno otežava i to što je ovaj klub na nedavnom prvenstvu države na Paliću ostao bez tri najbolja čamca, koji su kupljeni u poslednjih pet godina kako bi se omogućili adekvatni uslovi za vrhunske veslače.

 

Istorija za ponos

Prvi veslački klub u Novom Sadu i Srbiji osnovao je pesnik Laza Kostić 1872. i to kao Zadrugu vatrogasaca, jahača i veslača, da bi 1885. klub postao samostalan i od tada nosi naziv „Danubius 1885“. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka klub je dominirao tadašnjom Jugoslavijom, a osvajane su i medalje na svetskim prvenstvima, dok su na Olimpijskim igrama u Moskvi i Los Anđelesu Zoran Pančić i Milan Stanulov iz Zrenjanina u disciplini dubl skul osvojili bronzane medalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari