Institut „Vinča“ biće domaćin jednog od najvećih svetskih naučnih skupova u fizici – LCWS14 (Linear Collider Workshop 2014), u periodu od 6. do 10. oktobra ove godine, posvećenog projektima budućih linearnih akceleratora ILC i CLIC. Zahvaljujući naučnicima iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, Srbija je nakon višedecenijske pauze dobila priliku da ugosti najveća imena iz sveta nauke.


LCWS je godišnja konferencija koja okuplja oko 400 vrhunskih naučnika fizičara iz celog sveta, koji su uključeni u istraživanja u vezi sa linearnim akceleratorima u oblasti fizike visokih energija. U organizaciji LCWS skupova se smenjuju Evropa, Amerika i Azija, tako da se ovim skupom ne predstavlja samo Institut „Vinca“, već i Beograd, Srbija i Evropa, u čije je ime naš najveći naučni institut domaćin. Nakon skupova u Tokiju, Čikagu, Hamburgu, Pekingu i nizu drugih značajnih mesta na naučnoj mapi sveta, Beograd je dobio priliku da se predstavi u najboljem svetlu.

„Posebno mi je drago da su naučni rezultati Instituta „Vinča“ u ovoj oblasti prepoznati u toj meri da nam je ukazano poverenje da, u ime evropskih zemalja, budemo domaćin svetskog skupa i to u konkurenciji sa Univerzitetom Oksford. Ovo je svakako jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji događaj u naučnom životu Srbije u 2014. godini, pa u tom smislu očekujemo i podršku nadležnog ministarstva, kao i Grada Beograda“ – izjavio je dr Borislav Grubor, direktor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“.

Institut „Vinča“ je prema zvaničnoj statistici u poslednje tri godine institucija koja ima najuspešnije naučnike i projekte u oblasti fizike visokih energija u Srbiji. Ovaj skup u Beograd dovode upravo ti rezultati ili, tačnije, rezultati tima naučnika Instituta angažovanih na dva projekta budućih linearnih akceleratora, od kojih se jedan realizuje u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN). U ovoj oblasti naučnici iz Instituta „Vinča“ zauzimaju visoke pozicije uključujući i mesto predsedavajućeg borda kolaboracije, što je jedinstven slučaj za nekog ko dolazi sa afilijacijom srpske institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari