Iako u Ustavu Srbije piše da predmet referenduma ne mogu da budu obaveze koje proizilaze iz međunarodnih ugovora, to se ne odnosi na proces evrointegracija, jer je članstvo u EU pitanje o statusu neke države, a ne proizvod bilateralnog ili multilateralnog sporazuma.

Prema tome, bez obzira na to da li će se najviši pravni akt Srbije menjati ili će odredba o referendumu ostati ista, odluku o pristupanju Uniji doneće građani, smatraju sagovornici Danasa Bogoljub Milosavljević i Zoran Ivošević.

Bogoljub Milosavljević, profesor Univerziteta Union, ističe za Danas da odluka o raspisivanju referenduma za članstvo u EU može da se nađe u najvišem pravnom aktu, ali i ne mora. “Kada neka zemlja postane članica Unije ona prihvata evropske propise, tako da nacionalni moraju da budu usklađeni s propisima EU”, objašnjava Milosavljević.

Zoran Ivošević, bivši sudija VSS, kaže za Danas da se Ustav ne bavi detaljima u vezi sa članstvom u EU i dodaje da će referendum sigurno biti raspisan, jer je običaj da odluku o tako nekom pitanju donesu građani. “Ulazak u EU je statusno pitanje neke zemlje, a ne međunarodni ugovor. Jednostavno, može se reći da je Unija bliska obliku države, jer ne postoje granice među članicama. Upravo zbog svega toga, ne može ustav da se bavi pitanjem referenduma za članstvo u EU”, ukazuje Ivošević.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja vladine Kancelarije za evropske integracije iz decembra 2011. pokazuju da, ako bi sada bio raspisan referendum o ulasku Srbije u EU, 51 odsto građana glasalo bi „za“, 28 odsto „protiv“, 18 odsto ne bi glasalo, dok je tri odsto neodlučnih.

Od ukupno 22 zemlje, koliko ih se do danas pridružilo osnivačkoj šestorki, referendumi su organizovani u petnaest. Protiv ulaska u EU izjasnili su se jedino Norvežani i to dva puta – 1973. i 1995. godine. Ostale zemlje su bez većih problema potvrdile ulazak u EU. Najveću zabeleženu podršku Unija je dobila u Slovačkoj 2004. kada je 92 odsto birača glasalo ”za”.

Bugarska i Rumunija koje su u EU ušle 2007. nisu organizovale referendume. Građani Hrvatske, koja će 2013. postati punopravna članica, podržali su ulazak svoje zemlje u EU na referendumu koji je nedavno održan.

Delević: Evropsko pravo najvažnije

Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, ističe za Danas da se nakon ulaska neke zemlje u EU menja odnos nacionalnog i evropskog zakonodavstva, pošto država članica prihvata principe nadređenosti pravnih tekovina Unije nad domaćim pravom, kao i principe neposrednog dejstva i neposredne primene na svojoj teritoriji. „To znači unošenje tzv. integrativne klauzule u Ustav, što, imajući u vidu način izmene našeg ustava, podrazumeva i izjašnjavanje građana. Čini mi se da bi već ovo izjašnjavanje imalo karakter izjašnjavanja o samom članstvu”, ukazuje Delevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari