Nakon obdukcije, Zukorlić ponovo sahranjen 1Foto: N. Kočović

Bivši sandžački muftija i lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić ponovo je sahranjen, nakon ekshumacije iz seoskog groblja i izvršene obdukcije, u haremu Altun-alem džamije u novopazarskoj Staroj čaršiji.

Njegovo telo je, uz prisustvo forenzičara iz Beograda, Sarajeva i Hamburga, ranije ekshumirano iz groblja u rodnom selu Orlje kod Tutina, po naredbi Višeg suda, a na predlo Višeg tužilaštva u Novom Pazaru koje sprovodi istragu kako bi se otkrio tačan uzrok smrti.

Uz prisustvo vernika, imama predvođenih glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Mevludom Dudićem i članova poroda, Muamer Zukorlić je nakon posle obdukcije ukopan u dvorištu najstarije džamije u Novom Pazaru.

Obraćajući se okupljenim građanima, Zukorlićev sin Usame, koji ga je nasledio na čelu partije, poručio je da su “još jednom ispratili vođu” i da su “ostali jetimi (siročići)”.

Nakon obdukcije, Zukorlić ponovo sahranjen 2
Foto: N. Kočović

“Ali, tvojih 30 jetima neće odustati od tvog puta, koliko god bude bilo teško i na šta god naišli. Mi smo danas ovde, u ovom istorijskom trenutku, a zbog ovoga što se dešava ovih dana posledice će se osećati u narednih 100 godina”, kazao je Usame.

On je naglasio da porodica ne zna uzrok smrti muftije, ali da znaju da je “svojim životom i delovanjem” postao šehid (žrtva).

“Od danas, kako naš narod bude poneo bajrak muftije od toga će zavisiti da li će vrtoglavo napredovati ili strmoglavo propasi”, istakao je.

Objasnio je da je njegov otac ukopan u haremu Altun-alem džamije zbog želje naroda koja je, kako je rekao, ispred želje porodice i roditelja.

Istraga o uzroku smrti bivšeg potpredsednika Skupštine Srbije vodi se od 11. aprila, a nakon što je Usame predao Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu i nalaze dve inostrane laboratorije koji, kako je ranije rekao, pokazuju da je Muamer Zukorlić otrovan.

U sklopu istrage naložena je ekshumacija i obdukcija, čiji bi rezultati trebalo uskoro da budu poznati.

Muamer Zukorlić preminuo je iznenada 6. novembra, u 51. godini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari