Osumnjičeni za prekjučerašnji napad na aerodromu u Frankfurtu, u kojem su poginula dva vojnika Sjedinjenih Država, a dvojica ranjena, priznao je da je želeo da napadne američko vojno osoblje, izjavio je juče ministar unutrašnjih poslova pokrajine Hesen Boris Rajn.


Rajn je rekao da je uhapšeni napadač 21-godišnji Albanac s Kosova i dodao da istraga ukazuje da je delovao sam, odnosno da nije bio deo neke veće terorističke ćelije. Prema rečima očevidaca, mladić je uzviknuo na arapskom „Alah je veliki“ pre nego što je otvorio vatru. Međutim, policijski zvaničnici su saopštili da još ne mogu da potvrde takve navode, izveštavaju strane agencije.

Napadač je inače bio zaposlen na aerodromu u Frankfurtu i bio je vrlo posvećen islamu. Reč je o Aridu Uki iz Kosovske Mitrovice čija porodica već 40 godina živi u Nemačkoj. Ujak osumnjičenog Redžep Uka izjavio je za strane agencije da je Uka rođen u Nemačkoj gde je i odrastao. Međutim, jedan nemački zvaničnik i ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi rekli su da je osumnjičeni zapravo „kosovski građanin iz Kosovske Mitrovice“.

Nemačko državno tužilaštvo saopštilo je juče da napad istražuje kao moguće delo islamskog terorizma. „Osumnjičeni je optužen za ubistvo dvojice američkih vojnika i teško ranjavanje dvojice drugih. Uzimajući u obzir okolnosti, postoji sumnja da je delo motivisano islamizmom“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo navodi da istragu vodi zajedno s frankfurtskom policijom, nemačkom saveznom policijom i američkim vlastima. Osumnjičeni je odmah posle napada priveden i juče se pojavio pred sudom. Ujak osumnjičenog izjavio je da je deda napadača bio imam u jednom selu u blizini Kosovske Mitrovice, kao i da je Arid Uka bio vrlo privržen islamu. Redžep Uka je takođe izjavio da je porodica inače proamerički nastrojena i da ne može da veruje da je njegov sestrić učinio tako nešto.

Otac osumnjičenog je oterao novinare s vrata stana u Frankfurtu i zapretio da će pozvati policiju. Behšet Uka, rođak napadača, rekao je da je kontaktirao telefonom više puta porodicu osumnjičenog u Frankfurtu i da su njegovi roditelji rekli da o događaju jedino znaju to da njihov sin nije došao prethodnog dana kući s posla. Međutim, kako javljaju dopisnici stranih agencija, portparol aerodroma u Frankfurtu tvrdi da „nema informaciju“ da je Uka zaposlen na aerodromu, ali je obećao da će to proveriti.

Jedan od dvojice ranjenih američkih vojnika u kritičnom je stanju.

Obojica ranjenih vojnika prebačeni su odmah u Univerzitetsku bolnicu u Frankfurtu. SAD inače imaju oko 50.000 vojnika stacioniranih u Nemačkoj.

Portparol policije Manfred Fulhart je izjavio da su ubijeni i ranjeni vojnici deo grupe od 13 pripadnika američke vojske koji su doputovali iz Londona i uhvatili autobus da se odvezu do američke vojne baze u Ramštajnu, na stotinak kilometara od frankfurtskog aerodroma. Prema njegovim rečima, svi su bili u uniformama, a njihova krajnja odrednica je bio Avganistan. S druge strane, jedan anonimni zvaničnik je izjavio da su vojnici bili u civilu.

Bez uticaja na odnose SAD i Prištine

Priština – Čin jednog pojedinca neće na bilo koji način uticati na duboko i postojano prijateljstvo između naše dve države i na izuzetno tople i bliske odnose naša dva naroda i vlada, navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Prištini koja se u ime američkog naroda zahvalila Vladi i predsedniku Kosova na njihovim izrazima saučešća i podrške. D. S.

Skupština Kosova odala počast ubijenima

Priština – Skupština Kosova odala je na početku jučerašnje sednice počast dvojici ubijenih američkih vojnika koje je na frankfurtskom aerodromu ubio Arid Uka, mladić poreklom s Kosova, izveštava Beta. Predsednik Skupštine Jakup Krasnići je izrazio duboko saučešće američkom narodu i porodicama ubijenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari