Marko Šelić Marčelo održao je promociju svoje knjige „Napet šou“, pred punom salom Centra za kulturu Požarevac. „Napet šou“ je knjigoalbum – knjiga sa diskom.

Osim tekstova svih pesama, sadrži i fotografije rada na albumu i knjizi, kao i autorske tekstove koji šire sliku o pesmama i diskutuju teme „Napetog šoua“. Na ovom delu radilo je mnogo ljudi, različitih godina i profesija, u pokušaju da što bolje proniknu u svakodnevicu, naše „ovde i sad“ – jednom rečju, u pitanje zašto svi živimo napet šou.

Knjigu „Napet šou“ čine uglavnom recenzije pesama, a kao saradnici ovog knjigoalbuma, potpisuju se i reditelj Kokan Mladenović, pisci David Albahari, Mihajlo Pantić i Pavle Zelić, aforističar Dalibor Đorđević, rok kritičar Petar Janjatović, kolumnista Draža Petrović, mirovni radnik Milan Colić, psiholog i psihoterapeut Vladan Beara i koordinatorka organizacije ASTRA Elena Krsmanović. Na CD izdanju se nalazi 19 pesama – „Šankeru“, „Muk“, „Laž „, „20 000“, „Himna Maršala Mita“, „Breaking news“, „Šurda“, „Tunel“, „Totalno“, „Mamurluk“, „Komplikovani“, „Baba!“, „Opajdarsko kolo“, „Čep“, „Pegla“, „Stomak“, „Šapat (eng. Whisper)“, „Danas neću napisati ništa“ i „Kavez“.

-Budući da su u njemu obrađene teme koje nisu baš šarene i vesele, već uglavnom nemilosrdne, drago mi je što se ispostavilo da se tiču velikog broja ljudi, kazao je Marko na promociji u Požarevcu.

Komentarišući aktuelnu situaciju u kulturi, Šelić je rekao da je „dokaz da si izuzetan umetnik, ako te što manje ljudi shvati“.

-Istina je da najveći dometi umetnosti najčešće nisu baš shvatljivi bilo kome. Najveći izazov je kako da ne izneveriš stvalački princip koji si sebi zadao, a da ipak bude shvatljiv i drugim ljudima“, ističe Marčelo.

Oštro je kritikovao novokompovanu narodnu muziku, jer je smatra „vulgarnom i škodi omladini“, naročito tinejdžerkama koje u „nekim pevačicama“ vide svoje idole, što, prema njegovim rečima, ne vodi ničemu dobrom.

Marčelo kaže da je naslov knjige opravdava sve što se u njoj nalazi, jer je bilo „napeto“ dok je stvarana, ali napraviti takvu sinergiju ideja sa ljudima koji su učestvovali u kreiranju knjige.

-Ne postoji sujeta, svako je majstor svog zanata i stekao sam utisak da je svima čast što rade zajedno, kao i da je svako „odradio“ svoj posao najbolje što je umeo, dodaje Šelić.

Može se slobodno reći da je publika „upijala“ svaku Marčelovu reč, a s obzirom da su dve trećine publike činile tinejdžerke, ali i one nešto starije, onda nema mesta čuđenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari