Narodna stranka: Lokalna samouprava u Trgovištu gradnjom crpne stanice ugrožava eko sistem na „Vražjem kamenu“ 1Foto: Narodna stranka Trgovište

Javna rasprava na kojoj je predstavljena Studija o proglašenju zaštite područja „Vražji kamen – Prosečnik“ u opštini Trgovište, koje treba da bude zaštićeno kao spomenik prirode, dovela je u neprijatnu situaciju nadležne iz Ministarstva za zaštitu životne sredine nakon što su predstavnici Narodne stranke (NS) iz ovog grada izneli primedbe „na izgradnju crpne stanice za vodosnadbevanje na ovoj lokaciji koja treba da bude ekološki zaštićena“.

Potpredsednik Narodne Stranke (NS) u Trgovištu Nebojša Tabaković, nakon predstavljanja studije od strane predstavnika Ministarstva za zaštitu životne , izneo je činjenicu „da se na ovom lokalitetu trenutno izvode radovi na izgradnji crpne stanice koju gradi aktuelna lokalna samouprava Trgovište i upitao prisutne ljude iz Ministarstva kako je moguće graditi u predelu spomenika prirode „Vražji kamen-Prosečnik“, ako se to područje stavlja pod zaštitu?

Sami predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine bili su zatečeni da se jedan takav objekat gradi na području predviđenim za zaštitu, što je izazvalo različite reakcije.

Prestavnici lokalne samouprave u Trgovištu pokušali su da izgradnju crpne stanice opravdaju obrazlažući da se „ gradnja odvija u naseljenom području, da je projekat izgradnje crpne stanice iz perioda pre donošenja odluke o stavljanju lokaliteta Vražji kamen – Prosečnik pod zaštitu kao i da poseduju sve dozvole za gradnju“.

Na pitanje predstavnika ministarstva: „Da li posedujete studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i da li su zatražili dozvolu ministarstva za zaštitu životne sredine “, prisutni predstavnici lokalne samouprave Trgovište izneli su stav da su „smatrali da im to nije potrebno“.

Na ovakvu konstataciju predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine su odgovorili da se „lokalna samouprava u Trgovištu nalazi u problemu zbog gradnje na pomenutoj lokaciji bez posedovanje Studije o proceni uticaja na životnu sredinu kao i neophodnih dozvola koja su u nadležnosti ovog Ministarstva“.

Opštinski odbor Narodne Stranke (NS) u Trgovištu zahteva u svom saopštenju za javnost traži od „lokalne samouprave da se momentalno prestane sa nezakonitom gradnjom, a da objekta crpne stanice prebace na drugoj lokaciji kako se ne bi narušavao spomenik prirode „Vražji kamen“.

Pored pomenutog problema nezakonite izgradnje postoji i problem otpadnih voda iz divlje deponije koje se slivaju samo nekoliko stotina metara od mesta gde se danas gradi crpna stanica, a takođe u samoj blizini se nalazi i kolektor otpadnih voda koji nije u funkciji unazad nekoliko godina.

Marko Krstić iz Narodne Stranke ukazuje da „oni nismu protiv izgradnje crpne stanice i novog rezervoara za pijaću vodu“.

– Naprotiv vodosnabdevanje je jedno od gorućih problema u samom Trgovištu, tako da je potrebno izgraditi još jedan takav sistem i time postići kompletno i nesmetano vodosnabdevanje u Trgovištu, ali ne na štetu narušavanja prirodnog eko sistema ovog područja.Nama smeta nezakonita izgradnje kao i izgradnje u predelu gde se nije vršila procena uticaja na životnu sredinu, a ni postupci ispitivanja okoline i uticaj svih navedenih faktora koji mogu dovesti do katastrofalnih posledica po ceo projekat, a na štetu i prirode i gradjana Trgovišta – upozorava Krstić.

Narodna stranka zato traži od Ministarstva za zaštitu životne sredine da što pre izvrši inspekcijski nadzor na licu mesta i obavesti javnost o daljim koracima na realizaciji projekta izgradnje crpne stanice.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari