Narodna stranka u Vranju: "Flagrantno kršenje zakona pri izboru gradskog pravobranioca i njenih zamenika" 1Foto: Dušan Pešić/Danas

„Gradski odbor Narodne stranke (NS) Vranje najoštrije osuđuje flagrantno kršenje zakona od strane Skupštine grada Vranja i gradonačelnika Slobodana Milenkovića, prilikom izbora gradskog pravobranioca Milice Veličković, kao i njenih zamenika“, navodi se u saopštenju Gradskog odbora NS.

Evidentno je, kažu iz vranjskog odbora ove partije, „da u ovom slučaju ni novoizabrani pravobranilac, kao ni njeni zamenici ne ispunjavaju posebne uslove propisane navedenim zakonom“.

„Naime, zakon o pravobranilaštvu (Službeni glasnik RS 55/14) koji je na snazi, u svom članu 40 propisuje posebne uslove za izbor pravobranioca i njegovih zamenika, u pogledu potrebnog radnog iskustva u struci nakon položenog pravosudnig ispita, i to: za Državnog pravobranioca 10, a za njegove zamenike osam godina. Član 53 stav 2 citiranog zakona propisuje da se odredbe ovog zakona primenjuju i na pravobranilaštvo autonomne pokrajine i na pravobranilaštvo jedinice lokalne samouprave“, piše u saopštenju.

U njemu se dalje navodi da „sam zakon ne predviđa mogućnost da jedinice lokalne samouprave svojim aktima bliže propišu uslove za izbor pravobranioca“.

„Tako da, u ovom slučaju, ne postoji bilo kakva mogućnost za manevar i propisivanje nekih blažih uslova od onih koje propisuje zakon. Sada se postavlja pitanje da li je Vranje jedinica lokalne samouprave u okviru Republike Srbije, ili je gradonačelnik Slobodan Milenković, zajedno sa svojim poslušnicima, izvršio secesiju državne teritorije, pa, u ovom slučaju, na teritoriji Vranja ne važe zakoni Republike Srbije?“, pitaju iz NS.

NS poziva nadležno tužilaštvo u Vranju, zaključuje se u dopisu, „da stane na put ovakvom samovlašću gradonačelnika Vranja, Skupštine grada i svih odgovornih za ovakvo frapantno kršenje zakona“.

„Pozivamo tužilaštvo da pokrene postupak po službenoj dužnosti i pokaže da se i u Srbiji zakoni moraju poštovati i od strane onih koji su na vlasti. U suprotnom, biće jasno da za SNS družinu zakoni ove države ne važe. Ovo znači da će svi postupci, presude i druge odluke u postupcima u kojima će grad zastupti ovakvo pravobranilaštvo biti nezakonite, te će protivne strane imati zakonsku mogućnost da zahtevaju poništenje istih. Ko će, onda, građanima da nadoknadi tu višemilionsku štetu? Podsećamo da je i do sada Milica Veličković, kao vršilac funkcije pravobranioca, nezakonito zastupala grad“, piše u saopštenju NS u Vranju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari