"Naša profesija je teško ugrožena, a pritisak na medije van prestonice neopisiv": UNS obeležio Svetski dan slobode medija u Nišu 1Foto: Z. Miladinović/ Danas

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas, na Svetski dan slobode medija, da se izmeni Krivični zakonik kako bi više oblika napada na novinare bilo obuhvaćeno krivičnom odgovornošću, kao i da se obezbedi efikasna institucionalna zaštita novinara od pritisaka nosilaca javnih funkcija, vlasnika medija i drugih moćnika.

UNS je obeležio Svetski dan slobode medija u “pet do 12” na centralnom trgu u Nišu tradicionalnom akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine“.

Akcija je započela minutom ćutanja za osmoro učinika i radnika obezbeđenja koji su ubijeni jutros u pucnjavi u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, kada je jedan od učenika ispalio više hitaca na đake i zaposlene.

“Ovaj Svetski dan slobode medija dočekujemo u atmosferi najnižeg nivoa dijaloga od Drugog svetskog rata i u situaciji kada je naša profesija teško ugrožena, a osećaj ugroženosti novinara postoji na svim nivoima”, rekao je predsednik UNS Živojin Rakočević.

On je kazao da zbog toga što već decenijama nisu rasvetljeni slučajevi ubistava novinara “stoji teška senka” i utisak da “svako sa novinarskom profesijom sme da radi šta god hoće”.

“Ovaj Svetski dan obeležavamo u Nišu između ostalog i zbog toga što je pritisak koji trpe mediji van prestonice i lokalni mediji gotovo neopisiv, i dešava se na dnevnom noviou”, rekao je Rakočević.

On je ocenio da je u društvu neophodan dijalog, u kojem bi se čuli i razumeli oni koji drugačije misle.

U Proglasu povodom Svetskog dana slobode medija UNS je takođe zatražio i da nadležni organi istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima.

Zatraženo je da se konačno kazne nalogodavci i izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije, da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj Milaba Pantića i da što pre bude podignuta optužnica za njegovo i ubistvo novinarke Dade Vujasinović.

Zahtevana je i bolja zakonska zaštita od slap tužbi, kao i da se javni novac pravedno raspodeljuje kako bi se omogućilo kvalitetno informisanje građana i očuvao medijski pluralizam.

Zatraženo je, takođe, da kosovske institucije i međunardna uprava na Kosovu hitno formiraju Međunarodnu ekspetsku komisiju radi istraživanja ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005, a da u komisiji budu predstavnici novinarskih udruženja.

“U godini za nas UNS je evidentirao više od 140 slučajeva pretnji, pritisaka i napada, što je gotovo dvostruko više nego u 2021. godini, kada je u UNS-ovoj bazi bilo zabeležno 74 slučaja”, navodi se u Proglasu.

U njemu se kaže da su najučestaliji pokušaj gušenja slobode medija bile pretnje koje su novinari dobijali preko društvenih mreža.

Navodi se da je najozbiljniju pretnju, “salvom metaka”, preko društvenih mreža dobila čitava redacija Danasa, a da je zbog pretnji ove vrste novinar Marko Vidojković napustio zemlju.

U Proglasu se navode i telefonske pretnje uredniku “Drvotehnike” Dragojlu Blagojeviću, kao i pretnje redakciji OK radija iz Vranja i vlasnici te medijske kuće Oliveri Vladković.

Proglas je pročitao niški student novinarstva Nenad Stanković, a akciji su osim novinara prisustvovali i studenti departmana za novinarstvo i komunikologiju Filozofskog fakulteta.

Novinarka NIN-a Radmila Stanković na Filozofskom fakultetu je održala predavanje “Kako biti novinar/ka od poverenja i kako izbeći zamke tabloidne stvarnosti”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari