Nasilje u porodici najteže ugrožavanje ljudskih prava 1Foto: www.mc.rs

Zakonodavni i institucionalni okvir za poštovanje ljudskih prava postoji i kontinuirano se unapređuje.

Pomenuo bih zakone koje smo u tom cilju usvojili u toku ove i prošle godine: Zakon o dopunama Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, Zakon o javnom okupljanju, Zakon o upotrebi znakovnog jezika. Ono na čemu i dalje treba raditi jeste obezbeđivanje efikasnog sprovođenja usvojenih zakona i efikasna sudska zaštita u slučaju kršenja ljudskih prava. Ohrabruje činjenica što je smanjen broj pritužbi protiv Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, ali s druge strane usvojen je velik broj tužbi podnetih u skladu sa Zakonom o pravu na suđenje u razumnom roku, što govori o tome da brzina rešavanja sudskih sporova i dalje predstavlja problem – ističe u razgovoru za Danas Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine.

Kako ukazuje, „veoma su značajne mere koje Vlada Srbije preduzima u cilju rešavanja problema nezaposlenosti, kao i unapređenja materijalnog položaja najugroženijih grupa“, objašnjava Omerović.

Kako komentarišete najmanje 32 ubistva žena u partnerskim/porodičnim odnosima od početka godine?

– Nasilje u porodici kod nas trenutno predstavlja najteži oblik ugrožavanja ljudskih prava i to prava na život, prava na telesni integritet i prava na duševni mir. Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici i Zakonom o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika započeli smo implementaciju Istanbulske konvencije i što je još važnije, stvorili dobar pravni okvir za multisektorsku saradnju u cilju sprečavanja porodičnog nasilja, predvideli smo nova krivična dela i adekvatno odmerenu kaznenu politiku, kao i jasno utvrđene nadležnosti policije, javnog tužioca, sudova. Ovo su zakoni koji počiniocu nasilja šalju jasnu poruku da država stoji iza zaštite žrtava. Međutim, treba da budemo svesni toga da prevencija nasilja u porodici počinje od vrtića i osnovne škole, kroz vaspitno-obrazovni sistem, da zahteva promenu svesti i borbu protiv stereotipa i predrasuda, te nas na tom putu potpune nulte tolerancije na nasilje u porodici sigurno čeka još dosta izazova.

Imali smo uspešan Prajd, ali se, nažalost, napadi na LGBT osobe i dalje dešavaju. Policija i tužilaštvo ne rešavaju napade na aktiviste Predraga Azdejkovića, Bobana Stojanovića i Dragoslavu Barzut. Kako sprečiti nasilje nad LGBT osobama?

– Kada je reč o LGBT zajednici, možemo se složiti da promene postoje, ali one nisu dovoljne da bi se pripadnici ove populacije osećali potpuno sigurno i ravnopravno u ostvarivanju svojih prava. Činjenica je da su njihovi problemi postali vidljiviji, da je njihovo pravo na okupljanje obezbeđeno održavanjem Parade ponosa i nizom manifestacija u okviru Nedelje ponosa. Međutim, i dalje postoje slučajevi nasilja, koji se ne rešavaju dovoljno brzo i efikasno iako se u policiji, centrima za socijalni rad i sudovima, sprovode obuke koje se upravo odnose na prava LGBT populacije.

Da li ste zadovoljni radom Odbora?

– U ovom sazivu parlamenta Odbor je održao osam sednica i jedno javno slušanje i organizovao međunarodnu konferenciju. Posebno smo obratili pažnju na potrebu donošenja Akcionog plana za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016-2025. Odbor je u prethodna dva saziva velik broj aktivnosti posvetio pitanjima borbe protiv porodičnog nasilja, a posebno zaštite žena od nasilja. Zato smo s velikom pažnjom propratili usvajanje zakona u cilju sprečavanja nasilja u porodici. Veoma smo zadovoljni što su ovi zakoni usvojeni u parlamentu.    

Usvojiti Deklaraciju protiv homofobije

„Na zajedničkoj sednici Odbora za evropske integracije i Odbora za ljudska i manjinska prava septembra 2016. usvojeni su zaključci kojima se, pored ostalog, poziva parlament da usvoji Deklaraciju protiv homofobije i pozivaju nadležne institucije da usvoje Nacionalnu strategiju protiv nasilja, koja će prepoznati nasilje nad LGBT osobama, kao i vršnjačko nasilje zbog pretpostavljene seksualne orijentacije“, ukazuje Omerović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari