Anketa koju je na uzorku od 1.221. ispitanica sproveo Tim za podršku i pomoć žrtvama nasilja u Pirotu pokazala je da 39, 3 odsto anketiranih Piroćanki trpi nasilje. Od tog broja najviše je onih koje su psihički zlostavljane – 29,89 posto, fizičko nasilje izvršeno je nad 23,75 odsto, a 14 odsto anketiranih žena seksualno je zlostavljano

Udarao mi je glavu o zid pa sam imala velike podlive, glavobolje i stalno sam bila pod stresom. Zatvarao me i u podrum i tamo tukao letvom i to najčešće kada je bio pijan. Terao je i mene da pijem rakiju sa njim pa mi nije dozvoljavao po nekoliko dana da izađem iz podruma – priča jedna sredovečna Piroćanka, majke dvoje dece koja je godinama trpela nasilje supruga i posle dvadeset godina braka uz podršku dece odlučila da se razvede.

Koordinator Tima dr Suzana Stanković kaže da je najviše zlostavljanih žena romske nacionalnosti i da je više od polovine spremno da o tome razgovara sa stručnjacima Tima.

– Žrtve se teško odlučuju da prijave nasilje u porodici zbog sredine u kojoj žive, rodbine ili iz materijalnih razloga – kaže dr Stanković.

Predsednica Opštinskog suda u Pirotu Jelisaveta Manić kaže da je prošle godine rešavano 14 predmeta po krivičnom delu nasilja u porodici.

– Od tog broja doneto je devet pravosnažnih presuda, a kod pet predmeta postupak je u toku. Od tih devet pravosnažnih presuda, jedna je zatvorska kazna od osam meseci, a ostale su novčane i uslovne kazne zatvora – kaže Manićeva, dodajući da je u ovoj godini u toku postupak za osam predmeta.

Direktorka Centra za socijalni rad Marija Vasić dodaje da su u ovoj ustanovi imali slučaj da je suprug toliko isprebijao ženu, da se ona onesvestila, da je zatim polio vodom i nastavio da je tuče.

– Žrtva često nastavlja život sa nasilnikom i ne preduzima ništa da se zaštiti. U većini slučajeva nasilje se ponavlja. Imamo priče supruga koji negiraju da je došlo do nasilja, plaču, mole i kukaju i kunu se da to više nikad neće ponoviti – kaže Vasićeva.

Policijska uprava u Pirotu beleži konstantni porast broja krivičnih dela nasilja u porodici. Značajno povećanje zabeleženo je 2007. godine, kada je bilo 45 ovakvih slučajeva. Od početka ove godine registrovana su 23 slučaja nasilja u porodici. Portparol Policijske uprave u Pirotu Olivera Kostić kaže da su izvršioci ovog krivičnog dela najčešće muškarci i da je nasilje mahom usmereno ka suprugama.

– Nasilnici fizički nasrću najčešće u alkoholisanom stanju ili kada su psihički rastrojeni. Među njima su i visokoobrazovani, kao i oni sa najnižim stepenom obrazovanja .Pravila ne postoje – kaže Kostićeva.

U prošloj godini Opštinskom javnom tužilaštvu za krivično delo nasilja u porodici prijavljeno je 48 osoba, a 13 prijava je odbačeno. Za prvih šest meseci ove godine stiglo je 20 krivičnih prijava, od čega su četiri odbačene, a ostalo se procesuira u Opštinskom sudu.

– Nasilje uglavnom prijavljuje žrtva, ali se dešava i da prijave komšije ili rođaci. Ima mnogo slučajeva da žrtve prijave nasilje, a sutradan dođu da povuku prijavu. Više od 80 odsto nasilnika koje smo procesuirali, uslovno je osuđeno, izbegava se izricanje efektivne zatvorske kazne, jer je nasilnik uglavnom i hranilac porodice, ali kada se zlostavljanje ponovi, zatvorska kazna je neminovnost – kaže opštinski javni tužilac Mladen Jovanović.

Sudija Opštinskog suda u Pirotu Božidar Đorđević kaže da ako se delo ponovi, ide se na novčane i zatvorske kazne.

– Najstrože što sam presudio za ovo krivično delo do sada, bila je zatvorska kazna od godinu dana. Nailazimo na velike teškoće, jer se ovakva dela teško dokazuju, a dešava se da svedoci odustanu već u pretkrivičnom postupku. Ukoliko tužilac ne poseduje čvrst dokaz poput lekarskog uverenja – postupak se obustavlja – kaže sudija Đorđević.

Počinje vređanjem

Piroćanka srednjih godina A.P. priča da u njihovoj kući nikada nije bilo tiho i skladno. – Muž kada dođe, s vrata počne da me vređa, govoreći mi da sam glupa. Govorio mi je razne pogrdne reči. Sve se to događalo pred decom. Lomio je stvari po kući i gađao me. To se često ponavljalo i odlučila sam da se razvedem, iako su moji roditelji i rođaci bili iznenađeni mojom odlukom. Nikada zbog toga nisam zažalila – priča ova Piroćanka srednjih godina . Mlađa žena, tridesetogodišnja D.P. i majka dvoje dec, išla je do kraja. Protiv supruga koji je fizički zlostavljao podnela je krivičnu prijavu, vođen je sudski postupak i on je uslovno kažnjen. – Desetak godina smo bili u braku. Problemi su se javili od samog početka. Počeo je da me tuče. Bila sam u modricama i prijavila  ga policiji. Završili smo na sudu. Brak je razveden, a  ja sa  decom živim kod roditelja – priča ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari