Francuski ministar unutrašnjih poslova Bris Ortefe rekao je juče da snage bezbednosti neće ostaviti nekažnjenje nasilnike koji su „divljali“ tokom demonstracija mladih protiv reforme penzionog sistema. – Nećemo ostaviti mangupe nekažnjene – rekao je ministar na konferenciji za štampu dan posle novih incidenata koji su se dogodili tokom demonstracija.

Mladi demonstranti i policija sukobili su se u predgrađima Pariza i Liona. Na demonstracijama koje se u utorak organizovane širom države učestvovalo je 1,1 miliona ljudi, koji su izražavali nezadovoljstvo zbog najavljenih vladinih reformi penzionog sistema. U više francuskih gradova izbili su sukobi policije i maskiranih mladih ljudi.

– Za nedelju dana ukupno je privedeno 1.423 razbijača, a od tog broja njih 1.000 je zadržano u pritvoru – rekao je ministar. On je upozorio one koji žele da podstiču mržnju, izazivaju bezbednosne snage i sprečavaju delovanje demokratije, da to „neće biti dozvoljeno“. Ministar je kazao da će policija intervenisati i dalje da bi deblokirala skladišta nafte, ako to bude potrebno. Tri skladišta nafte oslobođena su tokom noći između utorka i srede. Ortefe je predsedavao sastanku međuministarske grupe formirane da odgovori na nestašicu goriva u Francuskoj izazvane blokadama naftnih skladišta i zatvorenim rafinerijama zbog protesta radnika. Gornji dom francuskog parlamenta, Senat, danas treba da glasa o novom spornom zakonu koji predviđa pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari