Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević izjavio je juče da nije tačno da je država prebacila novac lokalnim samoupravama za isplatu jubilarnih nagrada i da će zbog toga prosvetni radnici koji nisu dobili ove nagrade podneti tužbe protiv škola.


Prema procenama Unije, jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. čeka oko 16.000 prosvetara, a između 7.000 i 8.000 zaposlenih u obrazovanju je te nagrade dobilo. Matijević je precizirao da svoje obaveze nije ispunilo više od 34 grada i opštine u Srbiji, između ostalog, Kraljevo, Kruševac, Novi Sad, Novi Pazar, Niš, Valjevo, Šabac, Jagodina, Paraćin, Negotin i Zaječar. Među malobrojnim koji su isplatili jubilarne nagrade su Beograd, Nova Varoš, Knić i Bor.

– Zbog sudskih sporova koje će prosvetni radnici sigurno dobiti, država će, umesto milijardu dinara, koliko je ukupno potrebno za jubilarne nagrade, sada morati da plati još toliko za sudske troškove i kamate – rekao je Matijević.

Komentarišući predlog budžeta za 2012, Vladimir Adžić, šef resora finansija i analitike Unije, naveo je da će iduće godine plate prosvetnih radnika nastaviti da padaju.

– Budžetom za prosvetu će se u 2012. obezbediti 21 milijarda dinara za specijalne namene, u koje se trpa sve i svašta, blizu 400 miliona dinara za kazne i sudske troškove, što je mnogo više od sredstava namenjenih za opremanje škola i stručno usavršavanje. I dalje će se 95 odsto budžeta trošiti na zarade zaposlenih – rekao je Adžić. 

Obradović: Krivica na opštinama

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je juče da lokalne samouprave nisu izvršile svoju obavezu i prosvetnim radnicima isplatile jubilarne nagrade. On je istakao da, iako im je povećan prihod, neke opštine nisu shvatile da taj novac treba da iskoriste i za isplatu jubilarnih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari