Nastavlja se pošumljavanje Kraljevice u Zaječaru 1Foto: Tmok održavanje

Javno komunalno preduzeće “Timok održavanje” Zaječar nastavlja sa realizacijom projekta pošumljavanja, u delu Gazdinske jedinice Kraljevica, kod stanovništva poznato kao „plato“ na Kraljevici.

Kako su istakli na površini od jednog hektara biće posađeno još 2.500 sadnica crnog bora, koliko je zasađeno i prošle godine.

„Planskim dokumentom Osnova gazdovanja šumama je predviđeno pošumljavanje neobraslih površina. Prošle godine smo pošumili jedan hektar, a sada još jedan na istoj lokaciji. Obezbeđeno je 2.500 sadnica crnog bora. Sadnice su dvogodišnje, kontejnerske, a sadnja se vrši u redovima na rastojanju dva puta dva metra. Najpre su odrađene pripremne radnje – uklanjanje nepoželjne vegetacije, obeležavanje mesta za sadnju, bušenje rupa i sadnja u jame“, kazao je Vice Lalić, direktor JKP „Timok održavanje“.

On dodaje da crni bor nije autohtona vrsta na prostoru Kraljevice, ali je pogodna za pošumljavanje. Raste i do 40 metara i ima široku kupastu krošnju.

Ukupna vrednost projekta pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u Gazdinskoj jedinici „Kraljevica“ je 1.341.534,00 dinara, od čega Ministarstvo zaštite životne sredine sufinansira 1.000.000,00 dinara, dok je grad Zaječar za realizaciju projekta izdvojio 341.534,00 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari