belivuk suđenjefoto FoNet Marko Dragoslavić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava i druga krivična dela, a veći deo pretresa protekao je u pregledu dokumentacije, kao i fotografija.

Izvršen je uvid u različitu pisanu dokumentaciju koja se pre svega odnosi na izveštaje o forenzičkim  pregledima automobila, kuće u Ritopeku, u kojoj je prema navodima optužnice klan Veljka Belivuka počinio brojna ubistva, zatim izveštaj o pregledu stadiona FK Partizan, kao i stanova mnogih optuženih.

U fotodokumentaciji koja se odnosi na pretresanje stana prvooptuženog Veljka Belivuka videlo se oružje, panciri, telefoni, ključevi od većeg broja automobila, velika količina novca i to u svim apoenima i u dinarima i u evrima.

Prikazani su i forenzički nalazi koji se odnose na biološke tragove ubijenih Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića koji su pronađeni na mašini za mlevenje u kući u Ritopeku, ali i DNK tragovi ubijenog Lazara Vukićevića.

Za navedena upistva se grupa Veljka Belivuka i tereti prema optužnici.

Tokom današnjeg pretresa bilo je planirano i da se izvrši uvid u hard disk Mirjane Ranisavljev, za koju su mediji ranije pisali da je bliska saradnica Aleksandra Papića, a na kom se, prema navodima tužilaštva, nalaze i inkriminišuće informacije po grupu Veljka Belivuka – fotografija obezglavljenog tela.

Ipak, do toga danas nije došlo, već je ostavljeno za neko naredno ročište.

Grek o Vučkoviću i Papiću

Na današnjem pretresu optuženi Vladimir Grek izjavio je da se u imeniku u njegovom telefonu mogu videti memorisani brojevi telefona Aleksandra Papića i žandarma Nenada Vučkovića i da su memorisani pod „Aleksandar Papić“ i „Vučko“.

On je napomenuo da je komunicirao i sa „ostalim političarima koji se ovde ne pominju“, ne precizirajući o kome se tačno radi.

Zbog toga je Grek dozvolio da se prikaže fotodokumentacija forenzičkog pregleda njegovog telefona, koja uključuje listinge poziva i deo imenika.

Ipak, do prikazivanja kontakata Papića i Vučkovića ili sadržaja poruka za koje optuženi Grek tvrdi da postoje, nije došlo.

„Ne znam kako se oni ne vide u mojim kontaktima i kako je kontakata tako malo u imeniku, to znači da ih je onda neko možda obrisao“, rekao je Grek.

On je istakao i da se ne vidi ni komunikacija sa Whatsappa, Vibera i Telegrama, te da ne zna kako policija nema „neki moderan sistem da i te poruke otvori“.

„Tu bi se videla komunikacija sa Papićem i Vučkom“, rekao je optuženi.

Usledila je i reakcija postupajućeg tužioca Saše Ivanića.

„Ako postoji spremnost da Grek otključa telefon, tužilaštvo se slaže sa tim da se sve prikaže. Nko od optuženih nije dao šifru da se otključaju telefoni. Ovo je samo ono što su forenzičari uspeli da izvuku“, kazao je Ivanić.

Grek se još jednom javio za reč i rekao da mu je Nenad Vučković poklonio automobil marke „škoda“.

„Ako pogledate sa leve strane pored volana  naći ćete račune na njegovo ime za telefon i SBB“, naveo je Grek.

Na kraju današnjeg ročišta advokati odbrane podneli su i procesne predloge za više optuženih za ukidanje pritvora i mera napuštanja mesta boravišta.

Nakon kraće pauze, predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha je saopštila da su svi predlozi odbijeni osim u slučaju Mijata Simeunovića, kom je zabrana napuštanja mesta boravišta preinačena u zabranu napuštanja teritorije Republike Srbije.

Sledeći pretres zakazan je za 20. novembar.

Tokom nedelje iza nas, održano je ukupno četiri glavna pretresa, zaključno sa današnjim.

Ponedeljak je obeležio ponovljeni predlog Marka Miljkovića za izuzeće postupajućeg tužioca Zorana Babića zbog, kako je naveo, njegove bliske veze sa Nenadom Vučkovićem Vučkom, žandarmom koji se u poslednje vreme našao u žiži javnosti, ali i Nevenkom Marićem, pukovnikom policije.

Tokom utorka, nastavljen je dokazni postupak, najpre uvidom u naredbe za prisluškivanje i praćenje i naredbe za tajni nadzor i snimanje optuženih iz Belivukove grupe, ali do najavljenog preslušavanja audio dokaza i pregledanja video materijala ipak nije došlo.

Tokom pretresa u utorak pokazan je niz dokumenata koji pokazuju da je „na merama“ policije prvi bio četvrtooptuženi Marko Budimir, od maja 2020. godine.

Odmah na drugom mestu je prvooptuženi Veljko Belivuk koji je na merama bio od jula 2020. godine, a zatim je tu i drugooptuženi Marko Miljković za koga, prema prikazanoj dokumentaciji, stoji da je praćen od oktobra 2020. godine.

Trećeg dana ovonedeljnih pretresa, u četvrtak svedočio je Filip Golubović, koji se u više navrata dovodio u vezu sa pripadnicima ove grupe.

Golubović je govorio o saznanjima koja ima u vezi sa nestankom Gorana Mihajlovića, za koje tužilaštvo u optužnici tereti upravo grupu Veljka Belivuka.

On je tokom svog svedočenja u više navrata demantovao navode majke Gorana Mihajlovića iznete pred sudskim većem u septembru, ali i pomenuo ime inspektora Božidara Stolića, sa kojim se zajedno nalazi u okviru optužnice u posebnom predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari