Naučnici Svetske meteorološke organizacije: Jul bio najtopliji meseci ikada zabeležen 1Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Naučnici iz Svetske meteorološke organizacije i Kopernikus Službe za klimatske promene objavili su da je jul bio najtopliji meseci ikada zabeležen, od kada postoje merenja globalnih temperatura, prenosi danas portal Mašina.

U julu su izmerene rekordno visoke temperature vazduha i okeana.

Zato je 6. jul proglašen za najtopliji dan, kada je prosečna globalna temperatura vazduha dostigla 17,08 stepeni Celzijusa, čime je premašila rekord iz 2016. godine.

U Kini su zabeležene nezapamćene vrućine, sa temperaturama koje premašuju 52 stepena, u Kaliforniji su izmerena čak 53,3 stepena, dok je u Iranu toplotni indeks dostigao 66,7 stepeni.

Prema podacima Kopernikus Službe za klimatske promene, prosečna površinska temperatura svetskih okeana je dostigla rekordnih 20,96 stepeni Celzijusa.

U Sredozemnom moru zabeležena je temperatura od skoro 29 stepeni, dok je temperatura vode u blizini Floride bila slična temperaturi u hidromasažnoj kadi – 38 stepeni, zbog čega je ugrožen opstanak okolnog morskog ekosistema.

Kako ističu stručnjaci iz Kopernikus Službe za klimatske promene, intenzivni toplotni talas koji je zahvatio veliki deo Azije, Južne Evrope, Severne Afrike i Severne Amerike posledica je globalnog zagrevanja, ali i činjenice da je na snazi klimatski fenomen „El Ninjo“, kakav dovodi do snažnih temperaturnih oscilacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari