NDNV-u dodeljeno godišnje Priznanje za čestitost 1

Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) danas je u Sremskim Karlovcima dodeljeno Priznanje za čestitost, godišnja nagrada koju dodeljuje Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba „Zavičajna kuća“.

Na svečanosti u Skupštini opštine Sremski Karlovci, priznanje je u konkurenciji pojedinaca dodeljeno i katoličkom župniku i naddekanu iz Odžaka Jakobu Fajferu (Pfeifer).

Predsednik Fondacije „Zavičajna kuća“ Stjepan Seder rekao je da se ovo priznanje dodeljuje tradicionalno kako bi se skrenula pažnja javnosti na čestitost pojedinaca i organizacija, koja toliko nedostaje u svakodnevnom životu.

Predsednik Vojvođanskog kluba Lazar Lazić rekao je da je za veliko poštovanje to što Fondacija „Zavičajna kuća“ dodeljuje nagradu za čestitost „upravo u vreme kontinuiranog gaženja društvenih vrednosti“.

On je kao razloge zbog kojih je Vojvođanski klub predložio NDNV za nagradu naveo časno zalaganje i časnu, beskompromisnu borbu za poštovanje prava i sloboda novinara, ali i svih gradjana, zaštitu onih koji su ugroženi i proganjani zbog svojih slobodarskih ideja, principa i borbe protiv nasilja, državne i sistemske represije.

Kao razloge za dodelu priznanja naveo je i borbu NDNV-a na zaštiti i promociji manjinskih prava i sloboda, manjinskih kultura i interkulturalnosti, saradnje sa svima koji se zalažu za poštovanje principa profesije, slobode medija, slobode društva i ravnopravnosti svih gradana.

Predsednik Saveta Fondacije „Zavičajna kuća“ Miloš Tešić rekao je da je čestitost prava reč za nagradu, a ne tolerancija, iako se tolerancija mnogo češće koristi u javnom govoru.

„Tolerancija nije adekvatna reč, jer to znači trpeti nekoga pored sebe, voljno ili nevoljno. Suživot različitosti je nekada bio normalna pojava i u Bosni i Hercegovini, i u Vojvodini, i u celoj Jugoslaviji, ali je to razoreno nacionalizmom“, rekao je Tešić.

Jakob Fajfer je zahvalio na nagradi, a u ime NDNV-a to je učinio programski direktor tog udruženja Dinko Gruhonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari