NDNV: Ugrožena bezbednost novinara u Novom Sadu, institucije da osiguraju zaštitu 1Foto: 021.rs

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje pritiske i pretnje kojima su izloženi novinari koji su izveštavali o protestima ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu, i poziva nadležne organe da novinarima obezbede sigurne uslove za rad.

„Zbog izveštavanja o odlukama Centra za socijlani rad i protestima koji su usledili više novinara izloženo je brutalnim uvredama i pritiscima pojedinaca i grupa koji svoje nezadovoljstvo radom institucija demonstriraju napadima na novinare. Jezivim uvredama i pretnjama izloženi su reporter 021 Žarko Bogosavljević i i reporterka N1 Ksenija Pavkov, samo zbog toga što su profesionalno izveštavali o ovoj veoma osetljivoj temi“, navodi NDVD.

Udruženje upozorava institucije da zbog dugogodišnjeg ćutanja na pretnje novinarima ne samo da snose odgovornost za ugrožavanje njihove bezbednosti, već i podstiču nasilje prema novinarima.

„To je izuzetno opasna put za celo društvo, jer tamo gde nema bezbednsoti za novinare nije bezbedan niti jedan građanin. Pozivamo građane da stanu u odbranu novinara i izvrše pritisak na institucije kako bi delovale u skladu sa zakonom. Sugerišemo novinarima i novinarkama da prijavljuju sve slučajeve pretnji, a medije da od nadležnih institucija traže zaštitu svojih saradnika prilikom terenskog izveštavanja“, ističe NDNV.

Kako dodaju, zbog eklatantnog narušavanja bezbednosti novinara, ali i izostanka reakcije institucija, NDNV će zatražiti pomoć relevantnih međunarodnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari