Ne 600, nego 12.000 dece propušta vakcinaciju godišnje 1

Vest da je 600 dece primilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine u GAK Narodni front dolazi u vreme kada je poverenje javnosti u značaj vakcinacije poljuljano a procenat dece koji nisu primili neku od vakcina iz redovnog programa zabrinjavajuće visok. Kako za Danas kaže dr Dragoslav Popović, konsultant za imunizaciju, mi sada govorimo o 600 dece, a zaboravljamo da svake godine između 10.000 i 12.000 propusti redovne vakcine.

– To znači da imamo 20 odsto dece koja su nezaštićena od bolesti. Mi imamo jako puno propusta o kojima niko ne govori. A ti propusti se odnose na to koliko dece svake godine ne vakcinišemo drugim vakcinama. Svake godine broj onih koji su osetljivi na zarazne bolesti povećava se do nekog rizičnog nivoa. Lako možemo da imamo pojavu prvenstveno morbila a ni opasnost od polia nije zanemarljiva – kaže dr Popović.

Osvrćući se na događaj u Narodnom frontu on ističe da je važno da je Ministarstvo reagovalo i da se pokrenula procedura uključivanjem i Tužilaštva.

– Vrlo je važno da se ovo rasvetli do kraja i izvuku lekcije. I dobro je da niko nije imao posledica i da greška koja je učinjena može da se ispravi u roku od par dana. Ono što brine je nivo obuke zdravstvenih radnika koji rade ovako važan posao. Postavlja se pitanje da li mi radimo dovoljno na kontinuiranoj edukaciji svih vrsta zdravstvenih radnika jer ovaj slučaj pokazuje da su takve edukacije jako potrebne. Vakcinacija je toliko jednostavna intervencija da svako ko je zdravstveni radnik može to da uradi na kvalitetan način, ali je važno da dobije detaljne instrukcije i da ima koga da pita ako mu nešto nije jasno – kaže dr Popović.

Do navršenih godinu dana života deca bi trebalo da prime sedam vrsta vakcina, uključujući MMR, a sagovornik Danasa objašnjava da bi obuhvat trebalo da bude 95 odsto.

– Mi moramo da razgovaramo sa ljudima koji rade vakcinaciju šta ih sprečava da dostignu taj cilj i da im pomognemo u tom poslu. Nijedan pregled ne bi smeo da se propusti da se ne da vakcina koja je neophodna. Često se prave greške zbog nesigurnosti ili roditelja ili samog zdravstvenog radnika pa se traže opravdanja za odlaganje vakcinacije, a svako odlaganje nosi rizik da dete oboli. Ključno je da sada kada se već više ne bavimo kovidom, uradimo posao koji je ostao nedovršen a za to je potrebna i jasna poruka iz vrha zdravstvenog sistema da je vakcinacija prioritet, jer mi imamo sve uslove da nam vakcinacija bude na 95 odsto, zaključuje dr Popović.

BSŽ može i kasnije da se primi
Predsednik Udruženja pedijatara Srbije dr Georgios Konstantinidis kaže za Danas da bebe mogu primiti BSŽ vakcinu do šestog meseca bez ikakvih problema. „Sigurno se na taj način neće naškoditi. I vakcina može da se dobije i uz druge vakcine koje se daju u okviru programa redovne vakcinacije“, objašnjava dr Konstantinidis. Kako je navedeno na sajtu GAK Narodni front, deca koja su otpuštena sa Klinike od 16. 09. do 19. 10, nisu primila BCŽ vakcinu. Termine za naknadnu vakcinaciju roditelji mogu dobiti svakog radnog dana od 8:00 do 14:00 na telefone 011/2068205 i 206832

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari