Sukob meštana sela Martinovića pored Plava albanske nacionalnosti i muslimanske veroispovesti sa članovima lokalnog crkvenog odbora SPC i dalje zaokuplja javnost Crne Gore, a o njemu se raspravljalo i u republičkoj Skupštini.

Meštani su pokušali da spreče čišćenje ruševine crkvišta Svetog Vasilija Ostroškog i tvrde da SPC na tom mestu namerava da gradi crkvu. Oni smatraju da zemljište ne pripada crkvi, dok se lokalni paroh Željan Savić poziva na presudu Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je utvrđeno da je zemljište vlasništvo SPC.

Savić napominje da lokalni crkveni odbor želi da „očisti, ogradi, dotjera temelj crkvišta i zaštiti ga od skrnavljena stoke“ i poziva mještane Martinovića na „poštovanje i međusobno uvažavanje različitosti oba naroda“. Grupa meštana traži da se radovi obustave i tvrde da je Vrhovni sud Crne Gore doneo odluku bez dokaza. „To je zemljište naših predaka, oteto tridesetih godina prošlog vijeka kada je i postavljen kamen temeljac za crkvu koju nikada nije blagoslovila SPC zbog toga što je rađena na nezakonit i svirep način. Nećemo dozvoliti da se izvode radovi jer je zemljište naše“, kazao je Naim Preljvukaj.

Ova grupa je 25. maja fizički pokušala da spreči radove, pa je morala da interveniše policija koja je privela 22 Albanca. Intervencija policije bila je povod da poslanik albanske stranke Forca Genci Nimanbegua, u okviru premijerskog sata u Skupštini, postavi pitanja premijeru Milu Đukanoviću. „Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Plav 25. maja, kada su priveli 22 osobe zbog pokušaja da spriječe čišćenje ruševine crkvišta Svetog Vasilija Ostroškog, postupili su u skladu sa zakonom i ovlašćenjima“, odgovorio je Đukanović. Crnogorski premijer je rekao da su u zahtevu za asistenciju policijskih službenika, dostavljene presude kojim se potvrđuje vlasništvo SPC nad spornim delom teritorije tog sela. On je podsetio da je 30 građana sprečavalo ulaz u crkvište, da im je rukovodilac Odeljenja bezbednosti Plav predočio da se sklone jer će, u suprotnom, biti privedeni.“Njih sedam je to učinilo, a ostali su se oglušili. Policijski službenici su bez upotrebe sredstava prinude priveli 22 osobe, koje su procesuirane pred područnim organom za prekršaje u Plavu. Uprava policije i MUP ne ulazi u zakonitost sadržine zahtjeva, već cijeni da li je zahtjev za asisteciju policijskih službenika podnijet shodno Pravilniku o uslovima i načinu pružanja pomoći državnim i organima lokalne samouprave, kao i pravnim licima, u postupku izvršenja njihovih odluka, što je ovdje bio slučaj“, kazao je Đukanović.

Kazna po 250 evra

Sudija područnog organa za prekršaje u Plavu Vejso Kolašinac novčano je sa po 250 evra, kaznio 22 Albanca koji su pokušali da spreče radove u kompleksu crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Martinovićima kod Plava. Presuda nije konačna zbog mogućnosti prava žalbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari