Ne postoji „papirnata“ suverenost

Ostavite komentar


  1. Zanimljivo da Albanci imaju pravo po „misljenju“ ovog knjizevnika i istoricara da posalje policiju i vojsku na sever Kosova i da zaposednu strateske tacke na „svom nesuverenom severu“ ali Srbija nema pravo da zaposedne strateske tacke na Kosovu koje je po medjunarodnom pravu srpska teritorija?“ Zanimljivo da Srbija treba da prihvati da nema suverenitet na delu Kosova i da prizna tudj suverenitet iako realno ni Albanci nemaju taj suverenitet posto je u pitanju protektorat ali zato Albanci ne moraju da prihvataju da nemaju suverenitet na severu iako ga realno enmaju ni na osttaku Kosova nego mogu da salju vojsku i policiju? Razumem da je legla neka lova, da treba spinovati sto vise u korist legalizacije te tvorevine na Kosovu ali zaista bi trebali da nadjete ozbiljne ljude koji ce da kazu nesto na ovu temu jer ovi do sada su teska sprdacina.Setimo se samo onog rudarskog inzenjera i Hrvatske sa sve tabelama koji je „dokazivao“ kako je Kosovo suvereno i nezavisno i kako Srbi to treba da prihvate

    1. Kosovo je nezavisno i to ce Srbija prihvatiti kad-tad. Mozda vec i ove godine.
      Ali ipak svaka cast na ukazivanje na nedoslednosti u ovom tekstu.
      Jasno je da Srbiju povratak suverenosti nad nesuverenim delom,uvodi u rat sa NATO. Dokle Kosovu takva opasno ne preti,ako bi poslali oruzane snage na sever.

      1. A zasto bi Srbija prihvatila „nezavisnost“ ako nije prihvatila kada su okolnosti bile mnogo gore za Srbiju nego danas? Sta bi time Srbija dobila osim sto bi sebi napravila ogroman problem? Jedini nacin kakvog-takvog kontrolisanja Albanaca sa Kosova je nepriznavanje, sta bi tek radili da dobiju sve sta su zamislili? Zbog clanstva u EU koje se nikada nece desiti? Zbog poboljsanja zivota Srba na Kosovu koje ce Albanci proterati cim dobiju priznanje? Zbog srpske kulturne bastine koju ce Albanci prvom prilikom preimenovati u „“kosovarsku“ i proglasiti svojom jer ce biti u UNESCO-u? Da li bi Srbija time resila problem sa Albancima i otimanjem teritorije? Ne. Stigle bi nove ucene u vezi Sandzaka, „presevske doline“ ratne dstete, poternice za Srbima i sta sve jos ne.A i koji politicar u Srbiji bi to potpisao „nezavosnost“ i to jos ove godine?

        1. Potpisace A. Brnabic,a po nalogu AV.
          Kosovo ce i zvanicno biti nezavisno. Srbija ce uci u NATO i (jednog dana) u EU.
          R. Srpska ce se utopiti u BiH.
          Rusija ce biti istisnuta sa Balkana.
          To da su danas bolje okolnosti po nas,nego pre 20 godina,u smislu da je americka moc opala,je obican mit.
          Mozda je Amerika bila mocnija ’90-ih,nego danas,ali je isto tako tacno da je Amerika danas mnogo odlucnija u sprovodjenju svojih interesa nego tada.
          Ko ce nam pomoci u suprotstavljanju Americi ? Rusija ?
          Oni ne mogu ni sebi da pomognu. Pritisnuti su sa vise strana. Uz to,Rusija je ekonomski patuljak spram Zapada.
          Jos jedno suprotstavljanje Americi,Srbija ne bi prezivela.
          Ili cete u Srbiji ostati samo vi koji ste za „zamrznuti konflikt“,dok i vi ne izumrete,a pametni narodi (da,poput Albanaca) nasele Srbiju do Horgosa.

          1. @Burazi jaci od cele kafane
            Sa takvim „prorockim mocima“ treba definitivno da igras loto ili da radis kao vracara. Ako USA kada je bila najjaca nije naterala Srbiju da prizna „drzavu kosova“ ili da ugura tu tvorevinu u UN, tek sada nece. USA nije uopste odlucnija u vezi Kosova ili Balkana nego se radi o poslednjim trzajevima ostataka Klinton administracije. Ocigledno nisi upoznat sa poslednjim statistickim podacima u vezi „pametnih Albanaca“, Albanija je poluprazna, u zadnje dve decenije otislo je MILION ljudi, isti slucaj je i u „drzavi kosova“ gde je samo u nemackoj ambasadi podneto 40.000 zahteva za iseljenje, tako da Albanci ne mogu da pokriju ni ovo sto sada imaju a kamoli da ce doci do Horgosa. Pre ce u BiH izbiti novi rat nego sto ce Srbi ali i Hrvati dozvoliti da ih uguraju u unitarnu BiH, ni Brnabicka ni Vucic nece nista potpisati, narocito Vucic koji voli vlast jer im je jasno da bi istog momenta leteli sa funkcija itd.

  2. Ne bih da polemišem sa cenjenim književnikom i istoričarem o „papirnoj“ ili papirnatoj suverenosti zbog poruke koju ovaj tekst ima i ne usuđujem se da ga ovako javno iznesem, ali se usuđujem da cenjenom istoričaru i književniku kažem javno, da pouzdano znam šta je „PO SREDI“ – ČETVRTAK.

  3. Ne tako davno 29.12.1912g. Srpska vojska je zauzela Drač i izasla na Jadran, to nije odgovaralo stranim silama pa su na konferenciji ambasadora Velikih sila u Londonu stvorili drzavu Albaniju.
    U ratovima ima pobedjenih i porazenih, postoji potpisivanje mira i kapitulacije.
    1999g. Srbija je potpisala kapitulaciju i sa prostora KiM povukla : Vojsku, policiju, Sudstvo i na kraju stanovništvo.
    Srbija je povukla upravo ono sto jednu zemlju čini državom i u tom trenutku je bila vrlo svesna da se odriče suvereniteta i vladanja nad teritorijom KiM a pokazatelj toga vam je i napustanje KiM od strane stanovništva.
    Dakle, svaka dalja priča sem eventualne podele teritorije nije moguća a sto se tiče toga da Kosovska Mitrovica ili Trepča budu pod Srpskom vlašću to podrazumeva ulazak Vojske Srbije na te lokacije. Da bi Srbija to uradila i zadržala potrebna joj je podrška Velikih sila a ona to nema a u tom scenariju to za sobom povlači oružani sukob gde na srpskoj strani trebaju braniti te lokacije oni koji nemaju stalni posao, perspektivu, pristojnu zaradu, imovinsko stambenu bezbednost, dakle trebaju biti mozivisani nečim a pošto toga nema ( jer rat vodi ekonomski jala sila) od ovog scenarija nema ništa.

  4. Neverovatno kako je albanizacija Kosova bitna pojedinim interesnim grupama te ne zale ni pare ni vreme ni trud da najzad to i ostvari. Osim rada na terenu gde se vrsi intenzivna albanizacija Kosova, jako puno paznje obracaju i na propagandisticke aktivnosti u sta spadaju i ovakvi tekstovi. Na zalost, medju Srbima je uvek bilo vrlo lako naci pojedince koji ce u zamenu za mrvice sa stola ili gonjeni autoznjom da odrade sve sta treba.

  5. Ne postoji ni samoproglasena suverenost i nezavisnost. Ta tvorevina na Kosovu je izdrzavani protektorat koji nije u stanju da dobije medjunarodni legimitet i koji bi se raspao posle 5 minuta da kojim slucajem odu KFOR i da kojim slucajem pojedine zapadne drzave promene interes, sto nije nemoguce i za sta postoji dosta primera.

  6. Tzv. Republika Kosovo je tipičan primer neuspele države (failed state). Neka druga samoproglašena država bi možda za 20 godina kakve takve samostalnosti došla i do stabilnosti. Kosovo je jedan od bizarnih protektorata poput Abhazije, Pridnjestrovlja ili turskog dela Kipra, koji postoje dok je moćni zaštitnik sposoban da štiti. Videli smo relativno nedavno kako takve „države“ začas nestanu kao baloni od sapunice čim se prilike malo promene i ostanu bez zaštitnika. Tako će i kosovska „suverenost“ pokazati da je čvrsta i postojana kao mehurić od deterdženta za sudove američke proizvodnje. E sad, kako će izgledati život kada par miliona Albanaca bude vraćeno u ustavni poredak Srbije, to jeste vrlo zanimljiva tema. A vratiće se u vrlo dogledno vreme.

  7. A zasto bi Srbija prihvatila „nezavisnost“ ako nije prihvatila kada su okolnosti bile mnogo gore za Srbiju nego danas? Sta bi time Srbija dobila osim sto bi sebi napravila ogroman problem? Jedini nacin kakvog-takvog kontrolisanja Albanaca sa Kosova je nepriznavanje, sta bi tek radili da dobiju sve sta su zamislili? Zbog clanstva u EU koje se nikada nece desiti? Zbog poboljsanja zivota Srba na Kosovu koje ce Albanci proterati cim dobiju priznanje? Zbog srpske kulturne bastine koju ce Albanci prvom prilikom preimenovati u „“kosovarsku“ i proglasiti svojom jer ce biti u UNESCO-u? Da li bi Srbija time resila problem sa Albancima i otimanjem teritorije? Ne. Stigle bi nove ucene u vezi Sandzaka, „presevske doline“ ratne dstete, poternice za Srbima i sta sve jos ne.A i koji politicar u Srbiji bi to potpisao „nezavosnost“ i to jos ove godine?

  8. Cenjeni je zaposlen na Institutu za strategijska istrazivanja Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane.
    Ako je ovo vrhunac njegovog promisljanja onda se postavlja pitanje i uspesnosti rada institucije u kojoj radi.
    Onda postaje jasna i nejasna vizija razvoja Strategije odbrane i drugih akata odbrane koju bi ova i druga lica trebala da kreiraju.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.