Zvezde se mogu dodirnuti, uverila se prva grupa zrenjaninskih mališana koji su uoči vikenda posetili mobilni planetarijum postavljen u sali Mesne zajednice „Sava Kovačević“.

Reč je nastavno-pedagoškom sredstvu, koje demonstrira učenicima izgled, kretanje i osnovne elemente nebeske sfere. Planetarijum je stigao u Zrenjanin zahvaljujući Astronomskom društvu „Ruđer Bošković“ iz Beograda, koje stoji iza projekta „Prvi mobilni planetarijum u Srbiji“. Cilj je da mobilni planetarijum u Zrenjaninu poseti oko četiri stotine dece, a da tokom ove školske godine planetarijum vidi oko 25.000 osnovaca širom Srbije.

– Mobilni planetariju dar je Uneskoa. Sastoji se iz velikog šatora, koji ima svod u obliku kupole i projektor koji prikazuje nebeska tela, pa su oni koji se nalaze unutar šatora okruženi zvezdama koje se mogu dodirnuti. Planetarijum pruža slikovit prikaz 88 sazvežđa, orijentaciju u prostoru, koordinatne sisteme, tela Sunčevog sistema i objekte dubokog neba – magline, zvezdana jata i galaksije – objašnjava mr Nataša Stanić, astrofizičarka.

Nataša Stanić, predavačica u astronomskom društvu „Ruđer Bošković“ u Beogradu i autorka knjige „Zvezdani gradovi“, kaže da je ovaj projekat osmišljen tako da deci širom Srbije omogući da na popularan način upoznaju zvezdano nebo i svemir koji nas okružuje. Cilj je da se poveća naučna svest o značaju astronomije i omogući svoj deci da upoznaju svemir. Prema njenim rečima, program je usaglašen sa nastavom i nastavnim programom u osnovnim školama, preko predmeta svet oko nas, fizike, matematike, hemije, biologije i geografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari