Nedeljni ručak Srba, Rumuna, Mađara i Slovaka u Banatu na Festivalu nematerijalnog nasleđa "Banatski dani teku" 1Foto: muzej zrenjanin

U Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin od petak, 12. avgusta do nedelje, 14. avgusta biće održana manifestacija „Banatski dani teku” tokom koje će biti predstavljeno nematerijalno kulturno nasleđe bogate multikulturalne sredine kakav je Banat.

Tokom tri dana, učesnici programa će predstaviti sopstveno nematerijalno kulturno nasleđe preko tradicionalne izvođačke umetnosti, zatim tradicionalnih umeća, veština i zanata i na kraju preko tradicionalne banatske kuhinje.

Prvog dana festivala lokalne zajednice će se predstaviti tradicionalnom izvođačkom umetnošću muzikom, pesmom i igrom.

Drugog dana biće predstavljena tradicionalna umeća, veštine i zanati. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa znanjima vezanim za preradu i upotrebu nekada najzastupljenije sirovine – vune.

Akteri će presti i upredati niti, plesti i tkati na razboju. Biće predstavljen i jedan od najstarijih zanata, a to je pustovanje vune. Posetioci će imati priliku da uživo prate i posmatraju ovu staru tehniku kojom su izrađivani brojni upotrebni i odevni predmeti.

Trećeg dana biće predstavljena tradicionalna trpeza. Izgled trpeze i njen sadržaj čine krunu etno-bogatstva jednog naroda ili regije. Iz tog razloga biće predstavljen tradicionalni nedeljni ručak, gde će se svaka etnička grupa predstaviti svojim najkarakterističnijim jelima.

Učesnici programa su predstavnici većinskih naroda koji naseljavaju Banat: Srbi, Rumuni, Slovaci i Mađari.

Projekat je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a autorka projekta je mr Rajka Grubić, muzejski savetnik-etnolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari