Italijanska vlada uputila je juče u Napulj vojsku da pomogne odnošenje 4.100 tona smeća, nagomilanog uprkos hitnom planu za rešavanje tog problema, krajem 2009. godine. Vatrogasci su prethodne noći morali da intervenišu 28 puta kako bi ugasili požare koji su izbili među hrpama otpada.


Situacija je zabrinjavajuća posebno zbog porasta temperature, pa je smrad u nekim ulicama Napulja neizdrživ i predstavlja potencijalnu opasnost po zdravlje. Napulj je, i pored obećanja lokalnih vlasti i vlade, ponovo danima zatrpan smećem. Italijanski premijer Silvio Berluskoni je u novembru 2010. godine obećao brzo rešavanje problema smeća u Napulju, a Evropska komisija je potom upozorila Rim da mora sprovesti novi plan rešavanja pitanja otpada u Napulju inače mu prete finansijske sankcije.

Vlada u Rimu je potom usvojila dekret u cilju ubrzavanja administrativne procedure za izgradnju centara za obradu otpada. Preduzeće za upravljanje otpadom u Napulju, Azija juče je saopštilo da problem ne predstavlja uklanjanje smeća već njegovo skladištenje i obrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari