ripliFoto: / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Nova Netfliksova serija Ripli, koja zadire u um Toma Riplija, dopala se mnogim gledaocima, ali i ljubiteljima Patriše Hajsmit.

U seriji Ripli pojavljuju se i mnoga poznata umetnička dela, kao što je Pikasov Stari gitarista, koji visi na zidu radne sobe u italijanskoj vili Dikija Grinlifa, piše Jutanji.hr.

Zbog njega, odnosno njegovog oca, Tom Ripli dolazi u Italiju da bi nagovorio bogataša Dikija da se vrati kući.

Sam Diki je slikar amater, Toma provodi svojim ateljeom te mu pokazuje svoje pejzaže, mrtve prirode, aktove i neka apstraktna dela u kojima kopira Pikasa.

Ali se Tom kroz celo trajanje serije divi jednom drugom slikaru, velikom baroknom majstoru Karavađu o kom mu priča upravo Diki.

U drugoj epizodi, Diki ga dovodi u Pio Monte dela Miserikordia, crkvu u Napulju u kojoj se više od četiri veka nad oltarom nalazi Karavađovo delo Sedam dela milosrđa (1607).

„Naslikao ju je kad je imao 36 godina, godinu dana nakon što je ubio čoveka u Rimu,“ govori Diki Tomu o talijanskom slikaru. „Živopisni život. I smrt.“

Zaista, Karavađo je pobegao iz Rima u Napulj nakon što je bio tužen i uhapšen za razne prestupe u rasponu od klevete do neplaćanja stanarine.

Osuđen je na smrt 1606. jer je ubio, namerno ili ne, čoveka po imenu Ranućio. I dok su ga njegovi pokrovitelji u Rimu izbegavali, Napulj ga je prigrlio.

Sledeći put kad Toma vidimo ispred drugog Karavađa, i on ima ubistvo za sobom.

Prvog dana u Rimu, gde je pobegao nakon Napulja, posećuje crkvu San Luiđi dei Francesi, u kojoj su postavljena tri Karavađova dela među kojima i jedna od njegovih najpoznatijih slika, koja skriva njegov autoportret, Mučeništvo svetog Mateje (1599 – 1600).

Tomovu pažnju privlači središnja scena koja prikazuje palog Mateju suočenog s ubicom koji maše mačem. Kasnije, Tom odlazi u Galeriuj Borgeze i gleda sliku David s Golijatovom glavom (oko 1610).

Netfliksova hit serija Ripli prepuna je referenci na jednog slikara, a to nije slučajno 1
Foto: incamerastock / Alamy / Alamy / Profimedia

„Četiri godine nakon što je ubio Ranućia Tomasonija u Rimu, Karavađo je i dalje bio u begu“, čuje Tom kako muzejski vodič govori posetiteljima.

„Tokom tog perioda, a možda 1610. godine, kad je i umro, naslikao je ovo, David s Golijatovom glavom. Na ovoj slici uspostavlja vezu između ubice i žrtve tako što prikazuje Davida kako pogledom punim saosećanja pa čak i ljubavi, promatra odsečenu Golijatovu glavu. Čak je i osnažio tu vezu činjenicom da je i Davida i Golijata utemeljio na sebi. Obojica imaju njegovo lice. Mladi i stari Karavađo.“

Serija Ripli obuhvata radnju iz više romana

To je slika koja bljesne u Tomovom umu kada počini svoje drugo ubistvo.

Iz Rima Ripli zatim putuje u Palermo gde nailazi na Karavađovo Rođenje sa sv. Franjom i sv. Lovrom (1609) u Oratorijumu svetog Lovre.

Reč je, međutim, o replici, prava slika je, naime, ukradena davne 1969. godine i do danas nije pronađena.

Razne su teorije o nestanku te slike, prema jednoj iza krađe stoji mafija, a odnesena je jedne olujne noći kada su je dva muškarca britvom izrezala iz okvira. U svakom slučaju, to je jedna od najvećih nerešenih misterija u svetu umetnosti.

Krađu slike koja je procenjena na najmanje 20 miliona dolara, FBI je uvrstio među 10 najvećih umetničkih zločina na svetu.

Netfliksova hit serija Ripli prepuna je referenci na jednog slikara, a to nije slučajno 2
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Na samom kraju serije pojavljuje se i sam Karavađo. Zadnja epizoda počinje uspomenama na 1606, noć kad je Ranućio ubijen.

S policijom za petama, vidimo slikara kako sedi u velikoj vili i greje se kraj kamina s čašom crnog vina, isto čini i Tom nakon ubistva.

Ripli nije slikar, kao da poručuju autori serije, iako je usavršio vlastitu umetnost – umetnost lukavstva, prevare i brutalnosti.

„Mislio sam da bi bila zanimljiva ta mala paralela „, rekao je reditelj Stiven Zailian.

„Za poslednju epizodu, mislio sam da bi bilo jako zabavno odjednom se vratiti 350 godina unatrag i navesti ljude da kažu: ‘Gledamo li istu seriju?‘ I onda shvatiti, ‘O, da, Karavađo. Razumem ovo.‘“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari