Boračka organizacija Republike Srpske ističe da je sastanak u Srebrenici pokušaj destabilizacije RS, Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma i podržava Vladu i sve institucije RS u namjeri da riješe nastalu situaciju u Srebrenici, ako treba i uvođenjem prinudne uprave.

Boračka organizacija Republike Srpske ističe da je sastanak u Srebrenici pokušaj destabilizacije RS, Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma i podržava Vladu i sve institucije RS u namjeri da riješe nastalu situaciju u Srebrenici, ako treba i uvođenjem prinudne uprave.

Trnka: Rešenje – ustavna promena strukture BIH

Sarajevo – Sudija Ustavnog Suda Federacije BIH Kasim Trnka ocenio je da bi najbolje rešenje za Srebrenicu bilo da svi subjekti u BIH shvate značaj odluke Međunarodnog suda pravde i ustavno promene strukturu BIH, odnosno da naprave distrikt Srebrenicu. Povodom inicijative Bošnjaka povratnika u Srebrenicu da taj grad dobije poseban status i izuzeće iz okvira Republike Srpske, Trnka je za jučerašnje Oslobođenje rekao da je izdvajanje Srebrenice ustavno pitanje koje se može rešiti na tri načina. To su, prema njegovoj oceni, prvi – da Parlamentarna skupština BIH donese odluku o izmeni Ustava BIH, drugi je da učesnici Dejtonskog sporazuma sami promene sporazum, a treći je da visoki predstavnik u BIH promeni ustav Republike Srpske.

„Visoki predstavnik može menjati entitetske ustave. On može promeniti Ustav RS i dati poseban status Srebrenici. Visoki predstavnik je menjao zakone stotinama puta, pa to može uraditi još jednom“, rekao je Trnka.

Boračka organizacija navodi u saopštenju da se „svi problemi sa kojima se suočavaju građani Srebrenice moraju rješavati u saradnji opštinskih vlasti sa vlastima RS i da bilo kakvo uslovljavanje kolektivnim iseljenjem ili sličnim mjerama predstavlja manipulisanje građanima u političke svrhe“.
– Želja da se Srebrenica izdvoji iz RS predstavlja direktno kršenje ustavno-pravnog poretka Srpske i Dejtonskog sporazuma, a posebno na to nema pravo Haris Silajdžić koji je potpisnik tog sporazuma, stoji u saopštenju.
U zaključcima sa sastanka u Srebrenici ocijenjeno je da područje opštine Srebrenica treba da ima status distrikta, te da se kao takva izuzme iz nadležnosti institucija RS i stavi pod jurisdikciju organa BIH.
Komentarišući zaključke iz Srebrenice predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra da „ukupni događaji po pitanju Srebrenice nisu dobri za odnose u BIH te da je takav način samo može destabilizovati“
– Sve zajedno predstavlja jednostran pokušaj ustavnog preuređena BIH. Kao što je poznato, niko iz RS, odnosno predstavnici srpskog naroda, nisu prisustvovali, a nije bilo ni zvanično upućenih poziva prema NS RS. Stoga mislim, da bi bilo loše u bilo kojoj institucionalnoj formi ovo slati u Parlament BIH ili Federacije BIH kako je i najavljeno. Siguran sam da predstavnici Srpske ne mogu i neće pristati na izdvajanje bilo kojeg dijela RS, niti pravljenja napete atmosfere koja se kreira u Sarajevu, rekao je Radojičić.
Bošnjačka strana ne misli da je sastanak u Srebrenici u bilo kakvoj službi destabilizacije BIH. Šefket Hafizović, potpredsjednik NS RS, iz reda bošnjačkog naroda, (SDA) smatra da se radi „o nečemu što ima i moralno i pravno uporište, pozivajući se na presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu i „formalne potvrde genocida počinjenog u Srebrenici“.
Predsjednik SDS Mladen Bosić apelovao je juče na SNSD da podrži inicijativu SDS za opoziv načelnika opštine Srebrenica Abdurahmana Malkića. Bosić je rekao da situacija u Srebrenici izgleda drugačije nego što je prikazuje bošnjačka strana, ističući da se posljednjih godina, od kada je u ovoj opštini na vlasti SDA, iz Srebrenice iselilo više od 6.000 Srba.
– Načelnik srebreničke opštine Malkić ne poštuje institucije RS, ne poštuje praznike RS. Apelujemo na SNSD da podrži inicijativu SDS-a za opoziv načelnika opštine Srebrenica, izjavio je Bosić novinarima u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari