Ruski predsednik Vladimir Putin održao je juče govor u prestonici Rumunije završnog dana najvećeg samita NATO-a, a zatim se na marginama sastanka sastao s američkim kolegom Džordžom Bušom. Glavne teme Putinovog obraćanja iza zatvorenih vrata bile su širenje NATO-a, saradnja Rusije i Alijanse, Kosovo, američki protivraketni štit, te sporazum o konvencionalnom naoružanju u Evropi.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je juče govor u prestonici Rumunije završnog dana najvećeg samita NATO-a, a zatim se na marginama sastanka sastao s američkim kolegom Džordžom Bušom. Glavne teme Putinovog obraćanja iza zatvorenih vrata bile su širenje NATO-a, saradnja Rusije i Alijanse, Kosovo, američki protivraketni štit, te sporazum o konvencionalnom naoružanju u Evropi.
Putin je na konferenciji za štampu posle razgovora kazao da ne postoji mogućnost novog hladnog rata, budući da „to nije u interesu ni Moskve ni Vašingtona“. Ruski predsednik je ocenio da je sastanak s američkom delegacijom i liderima NATO-a bio „pozitivan“, iako se Rusija protivi planu Alijanse da „jednog dana“ pozove Ukrajinu i Gruziju da postanu članice.

Tajna večera

U restoranu luksuznog hotela Hilton u četvrtak uveče večerali su za istim stolom ruski predsednik Vladimir Putin,američki predsednik Džordž Buš, generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer i rumunski predsednik Trajan Basesku sa suprugama, potpuno izolovani od medija. Rumunski predsednik Trajan Basesku priredio je večeru za visoke zvaničnike prisutne na samitu NATO u Bukureštu. Desilo se i to da je baš u četvrtak Shefer napunio 60 godina. Sve je bilo izvedeno daleko od medija. Tek posle ponoći, pres centar Predsedništva Rumunije preneo je slike sa te „tajne večere“. Rumunska televizija Realitatea je uspela da dobije i nemontirani snimak, koji je snimio kamerman Predsedništva, i to bez zvuka. Na snimku emitovanom posle ponoći može se videti kako se prijatno osećaju visoki zvaničnici uz staro rumunsko vino.

„Poruka koju upućujem liderima iz Vašingtona i sveta glasi: budimo prijatelji, momci“, istakao je Putin. On je, takođe, istakao zadovoljstvo što su SAD „posvetile pažnju“ ruskim bojaznima vezanim za plan Vašingtona o postavljanju delova protivraketnog štita u centralnoj Evropi. „Nedavna poseta ministra odbrane SAD Roberta Gejtsa i državnog sekretara Kondolise Rajs Moskvi i današnji razgovori pokazali su da su naši američki partneri spremni da saslušaju naše bojazni“, kazao je on. Ruski predsednik najavio je da će uskoro biti nastavljeni razgovori Rusije i Vašingtona povodom tog pitanja.

Rešenje za Kosovo ne doprinosi stabilnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče u Bukureštu da rešenje koje je doneto oko srpske pokrajine Kosovo ne ide u prilog osiguranja bezbednosti i stabilnosti u regionu. Na konferenciji za novinare u Bukureštu posle sastanka Saveta Rusija-NATO, on je rekao da je veliki problem današnjeg sveta osiguranje bezbednosti i stabilnosti dodajući da je Rusija spremna da po tom pitanju sarađuje s partnerima. Putin je podvukao da je Rusija spremna da aktivno nastavi saradnju s NATO-om, ali, kako je rekao, rešavanje svih problema zavisi od načina kako se tretira Rusija i od sposobnosti postizanja kompromisa.

Na sastanku NATO-Rusija, poslednje tačke samita u Bukureštu, generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer istakao je da su odnosi s Rusijom „tešnji nego ikada“ i naglasio da će dve strane tražiti rešenje za probleme oko kojih trenutno nema saglasnosti. Najviši zvaničnik Alijanse izjavio je da su razgovori s Putinom bili „iskreni i otvoreni“, iako se Moskva protivi pojedinim inicijativima NATO-a.
Shefer je rekao da će razmatrati „mesta slaganja NATO-a i Rusije“, ali da će i „nastojati da se intenzivira proces pronalaženja zajedničkih imenilaca tamo gde nema slaganja“. Ranije istoga dana održan je sastanak komisije NATO-Ukrajina, na kojem su razmotrena pitanja dalje saradnje. Generalni sekretar NATO-a kazao je da je to značajan forum za otvoreni dijalog i za saradnju. On je dodao da je Ukrajina postigla veliki napredak na putu ka učlanjenju u NATO.
Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je izrazio nadu da će Ukrajina biti pozvana da se priključi Akcionom planu, jer će ta zemlja osigurati bezbednost u regionu. On je rekao da je put Ukrajine u NATO nepovratan i da njegova zemlja ima pravo da odluči o svom putu, a ta težnja nije uperena ni protiv koga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari