Nema optužnica protiv osumnjičenih za gradnju fabrike vode u Zrenjaninu 1foto Miroslava Pudar

Više tužilaštvo u Novom Sadu, ni dve godine od hapšenja trojice odgovornih lica u fabrici vode u Zrenjaninu nije podiglo otpužni predlog protiv osumnjičenih u ovom predmetu.

Da se fabrika gradila mimo tada važečeg Zakona o komunalnim delatnostima, nije tajna. Kao ni to da ta dela ne zastarevaju, iako je fabrika do sada menjala vlasnike i ponovo se planira pokretanje proizvodnje u njoj.

Ipak, postavlja se pitanje zašto nema optužnice i da li su ti ljudi neosnovano hapšeni, kada ni nakon toliko vremena nema dovoljno dokaza.

Na pitanja novinara dokle se stiglo u tom predmetu iz tužilaštva ne odgovaraju, tačnije odgovaraju da „oni koji nisu stranka u ovom postupku prema Zakonu o krivičnom postupku nemaju prava na informacije o predmetu“.

Ako ništa drugo, zbog interesovanja zrenjaninske javnosti važno je da se zna da li su obezbedili uverljive dokaze za sumnje da su osumnjičena lica izvršili navedena krivična dela, zbog čega su morali da budu lišeni slobode, smatra novinar Zoran Dedić.

„Ako ni posle skoro dve godine nisu uspeli da obezbede za početak sudskog procesa uverljive dokaze, koliko im još vremena za to treba i, naposletku, ako bude procenjeno da za početak sudskog procesa nema valjanih dokaza, da li je praksa da se ljudima neko izvini što su bili lišeni slobode, da eventualno sudskim putem dobiju naknadu za neopravdano im nanetu štetu“, komentariše zrenjaninski novinar Zoran Dedić.

Nema optužnica protiv osumnjičenih za gradnju fabrike vode u Zrenjaninu 2
Fabrika vode Zrenjanin, Foto: Miroslava Pudar

Do danas je ostalo nepoznato i to da li je više tužilaštvo postupalo po prijavama zrenjaninskih aktivista iz udruženja Građanski preokret, koje je podnelo nekoliko prijava, ili je radilo svoju istragu.

„Godišnjica tog hapšenja nas podseća da je pravosuđe oteto od države i građana i da je pod strogom kontrolom Srpske napredne stranke. Umesto da sprovede opsežnu istragu prema krivičnoj prijavi koju smo podneli protiv tadašnjeg gradonačelnika Čedomira Janjića i još šest povezanih lica, uključujući i političkog podstrekača, tadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića,  tužilaštvo se opredelilo za ograničeni postupak protiv onih koji su sprovodili njihove zamisli i naloge. U međuvremenu se pokušava nastavak kriminalnog posla zvanog „fabrika vode“ s novim izvođačima radova, a po nalozima iz iste kuhinje. Naša krivična prijava nije odbačena, čeka u nekoj fioci da Srbija postane slobodna država. Nastavićemo s monitoringom tog slučaja, kao što ćemo pratiti i dešavanja u vezi s prečistačem otpadnih voda, jer je to povezan posao, i licima i namerama“, kaže za Danas sociolog i aktivista Građanskog preokreta Ivan Živkov.

Sličnog je mišljenja i odbornik u Skupštini Zrenjanina Aleksandar Marton, potparol LSV, koji kaže da je „sramotno što i dve godine posle hapšenja odgovornih lica iz gradske uprave,  zrenjaninskog „Vodovoda i kanalizacije, kao i direktora firme „Gruppo Zilio“, koja je sa gradom Zrenjaninom potpisala ugovor o izgradnji Postrojenja za prečišćavanje vode, ovaj slučaj još nije dobio epilog“.

„Građani su se nadali da će sve protivzakonite  i kriminalne aktivnosti vezane za ovu investiciju biti otkrivene i da će vinovnici biti kažnjeni.Takođe je bitno naglasiti da nikada nije utvrđena politička odgovornost svih onih koji su učestvovali u procesu donošenja odluka vezanih za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje vode. Zrenjaninci već godinama nemaju ispravnu pijaću vodu. Proces rešavanja ovog problema, posebno od 2012. godine, bio je prepun netransparentnih, sumnjivih i kriminalnih radnji. Ispravne pijaće vode nema na vidiku i baš zato je bitno svakodnevno tražiti kažnjavanje odgovornih za sve kriminalne aktivnosti i utvrđivanje političke odgovornosti za katastrofalnu situaciju vezanu za vodu u Zrenjaninu“, kaže Aleksandar Marton.

Februarska hapšenja

Početkom fabruara 2020. godine bili su uhapšeni I. D. (1953), bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, i G. T. (1972), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP „Vodovod i kanalizacija“. Takođe, bio je uhapšen N. O. (1951), odgovorno lice beogradskog preduzeća „Synertech“ i bivše odgovorno lice novosadske firme „Gruppo Zilio“ i njenog beogradskog ogranka „Gruppo Zilio SPA“.

Oni se terete za krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, u vezi sa poslovima vezanim za izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari