Neobični čovek Ljubiša Rajić

In Memoriam

Ostavite komentar


  1. Mislim da bi mu bilo drago da zna da ga poštuju i pamte oni koji zaista razumeju šta je govorio i cene ono što je radio, bez ekipe iz Ministarstava&Co.
    Zato je Rajić i bio, a i ostao, car!

  2. Ljubisa je zaista bio izuzetan intelektulac i borac za dobro u nasoj zemlji. Uzivala sam razgovarajuci sa njim i svaki put se pitala da li je moguce da ova zemlja , ovaj Univerzitet ne vidi i ne ceni takvu vrstu, osobenu vrstu intelektualca i aktiviste za bolje obrazovanje, za bolje drustvo. Njegova komemoracija je bila velika srpska sramota. Bila sam prisutna i tuzna. Cetiri strana ambasadora govore pohvalno o kulturnim mostovima koje je Ljubisa izgradio izmedju Srbije i skandinavskih zemalja, a niko iz ministarstava obrazovanja i kulture se ne pojavi. To je zalosna Srbija.

  3. Poštovani autori teksta i komentara. Ja sam jedan od onih koji su govorili na komemoraciji u rektoratu. Dakle, hteli to ili ne, morate me svrstati u prijatelje cenjenog profesora. Kako starim, sve više idem na komemoracije, ne retko i govorim. Do sada nikada nisu na komemoracijama istaknutim profesorima i akademicima na kojima sam ja bio, govorili predstavnici Ministarstva. Ja lično ih ne bih želeo na mojoj budućoj komemoraciji, a kao jedan od organizatora (u svojstvu predsednika društva Srpsko Norveškog prijateljstva i kao istaknuti predstavnik Univerzoteta) znam da ih nismo ni pozvali. Naravno ambasadori su se sami javili pa su mogli i iz Ministarstva da se sami jave, mogla je da ih zove katedra ali iskreno rečeno da su se pojavili ja bih bio iznenađen a da ja mogao Ljubiša bi se osetio neprijatno koliko sam ga znao. I još jedna stvar. Pre studija Ljubiša je išao u Norvešku kroz aktivnost Jugoslovensko Norveškog društva prijateljstva. Tako je upoznao zemlju i zavoleo jezik ali koreni njegove odluke vuku dublje i od života nas dvojice i ta odluka nije bila tako neobična, naprotiv ona govori o spremnosti da uloži sebe i sopstvenu karijeru da nešto podigne na još viši nivo. Upravo ovih dana se u Norveškoj otvaraju preuređena groblja naših interniraca, logoraša koji su stradali u drugom svetskom ratu, čija je sudbina i pokrenula prijateljstvo koje je u osnovi i Ljubišine odluke da studira norveški. sa poštovanjem Zoran Lj. Petrović

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.