Specifičnu situaciju imaće Novak Đoković danas u polufinalu Rolan Garosa jer mu protivnik u završnici grend slem turnira neće biti neko od „redovnih“ rivala već Letonac Ernest Gulbis, kontroverzni i nepredvidi teniser koji je u Parizu ove godine ostvario rezultat karijere, 18. nosilac.


Od Ernesta Gulbisa se mnogo očekivalo u doba kada su sazrevali Đoković, Endi Marej, Tomaš Berdih i drugi, ali za razliku od pomenute trojke Letonac koji potiče iz bogate porodice je tenis shvatao kao zabavu pa su nerodovno treniranje i nezdrav način života su ostavili svoje posledice. Hapšen je nekoliko puta, a često je bez dlake na jeziku. Srpskim navijačima se zamerio kada je prošle jeseni izjavio da su Novaka Đokovića slava i novac promenili, kasnije je dodao da je to rekao i u lice njemu, ali je reakcija trenutno drugog reketa sveta izostala. Gulbis je naglasio da ne voli ljude koji se menjaju i da Đokovića poznaje od 12. godine kada je, po rečima Letonca, bio normalan momak.

Više od tri godine Gulbis i Đoković nisu ukrstili rekete. U periodu od 2008. do 2011. to se desilo u pet navrata, a Letonac je slavio u Brizbejnu 2009. Poslednji put u Indijan Velsu pre tri godine uspeo je da osvoji samo jedan gem protiv Novaka, kojem je to bilo najbolja sezona u dosadašnjoj karijeri. Ipak, od tada se dosta toga promenilo u karijeri Gulbisa, ostvario je značajan skok na ATP listi, a trenutno je 17. što mu je najbolji plasman. Ukupno je osvojio šest titula, a dve ove godine u Marseju i Nici.

– Gulbis je ovde pobedio Federera i Berdiha, to dovoljno govori o njegovim kvalitetima. Trenutno igra svoj najbolji tenis, biće to veoma težak i neizvestan meč – rekao je Đoković uoči polufinalnog duela, a srpski teniser je plasmanom u ovu fazu takmičenja odbranio bodove od prošle godine.

Gulbis je plasmanom u polufinale prvi put u karijeri obezbedio plasman među najboljih 10 na ATP listi pa nema sumnje da će igrati na sve ili ništa jer nema šta da izgubi, dok će pritisak biti na Novaku.

– Očekujem istu igru kao i do sada. Što se tiče njegove igre, očekujem stabilan tenis. Bez grešaka, bez lakih poena. Jednostavno, moram da budem od prvog do poslednjeg poena na 100 odsto bez izgovora. Ja nikada nisam igrao kao što sada igram. Nikada se ovako nisam osećao. Ne razmišljam uopšte o onome što se dešavalo u prošlosti – izjavio je Gulbis.

U drugom polufinalu sastaju se branilac titule i prvi nosilac Rafael Nadal i Britanac Endi Marej, sedmi „kosturaš“.

Ivana Jorović u polufinalu

Prva nositeljka juniorskog turnira na Rolan Garosu Ivana Jorović plasirala se u polufinale deklasiravši 11. „kosturašicu“ Kristinu Šmidlovu iz Slovačke sa 2:0 (6:2, 6:2) za samo 63 minuta igre. U borbi za finale Jorovićeva će odmeriti snage sa pobednicom duela između Paule Badose Hibert iz Španije i Kanađanke Fransoe Abande, desete nositeljke.

Zimonjić bez titule u miks dublu

Najbolji dubl igrač Srbije Nenad Zimonjić i njegova partnerka u miks dublu Nemica Julija Gerges, nisu uspeli da osvoje titulu na Rolan Garosu. Bolji od osmih nosilaca u finalu bila je nemačko-holandska kombinacija u sastavu Ana-Lena Grenefeld/Žan-Žulijen Rožer sa 2:1 (4:6, 6:2, 10:7). Zimonjić je u karijeri u miks dublu osvojio četiri titule na grend slem turnirima u miks dublu, po dve na Australijan openu i Rolan Garosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari