Koliko neradnih dana građane Srbije čeka za Uskrs? 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Građani Srbije za prvomajske praznike i pravoslavni Uskrs mogu da očekuju mini odmor.

Praznik rada u Srbiji garantuje dva slobodna dana – 1. i 2. maj, koje slede uskršnji praznici za vernike pravoslavne veroispovesti. Uskrs će se obeležiti od 3. do 6. maja, čime će radnici imati šest vezanih dana odmora.

Osim neradnih dana koji im sleduju za Uskrs, do kraja godine zaposleni će imati prava na još jedan slobodni dan 11. novembra kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a pada se u ponedeljak.

Pravoslavni vernici takođe imaju pravo za slobodan dan kada obeležavaju slavu.

Neradni dani za pripadnike drugih veroispovesti

Katolički hrišćani će za uskršnje praznike imati četiri neradna dana, od 29. marta do 1. aprila. Pored uskršnjih praznika, neradan dan za njih je i 25. decembar, kada obeležavaju Božić.

Prvi verski praznik za pripadnike islamske zajednice je Ramazanski bajram. Zbog ovog verskog praznika njima će 10. april, prvi dan Bajrama, biti neradan dan. Sledeći praznik pada 16. juna, Kurbanski bajram, i takođe će biti neradan.

Jom Kipur, koji obeležavaju pripadnici jevrejske zajednice, pada 12. oktobra, takođe će biti neradan dan za one koji ga proslavljaju.

Koja su pravila za državne i verske praznike?

Ukoliko jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Isto se ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici, osim u slučaju Uskrsa, koji se uvek proslavlja u nedelju. Takođe, pripadnici različitih verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan kad njihova verska zajednica obeležava neki praznik. Pripadnici pravoslavne veroispovesti imaju pravo na jedan slobodan dana kada obeležavaju slavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari