Nezadovoljni meštani i danas blokirali Ibarsku magistralu u Pakovraću zbog oduzete zemlje 1Ilustracija Foto: JP Putevi Srbije

Nekoliko desetina meštana sela iz okoline Čačka, Lučana, Kraljeva i Požege blokirai su i danas Ibarsku magistralu kod petlje u Pakovraću i lokalni put kroz Markovicu, jer im još nisu isplaćene kuće i zemlja koji su im oduzeti zbog izgradnje autoputa.

Blokada je trajala od 14. do 16.00, a policija je pre početka okupljanja preusmerila saobraćaj, pa nije bilo kolona vozila iz pravca Beograda i Čačka ka Užicu i Zlatiboru.
Taj deo Ibarske magistrale, na izlazu sa autoputa, blokirali su, treći put u poslednjih 15 dana, meštani iz sela kroz koje prolaze trase autoputa Preljina-Pojate i Preljina-Požega.

Meštani su nosili transparente „Viši sud nam otima dedovinu za 200 dinara“, „Da li se ovako i u Beogradu ljudi teraju na ulice“, „Viši sud brani Puteve Srbije i njihovu pljačku Čačana“.

Za vreme blokade, koja je protekla bez incidenata, propuštena su samo kola Hitne pomoći.

Jedan od pravnih zastupnika meštana, advokat Zoran Pešić, rekao je novinarima da je sa direktorom Puteva Srbije Zoranom Drobnjakom postignut dogovor o ceni za eksproprisanu zemlju, ali da se čeka realizacija dogovorenog.

Pešić je dodao da je određena cena od 1.200 do 1.300 dinara po kavdratu za zemlju koja je oduzeta u selima iz okoline Čačka i Lučana.

„Dogovoreno je i da Vlada potvrdi taj dogovor sa direktom ‘Puteva Srbije’ ali već osam dana nemamo nikave nagoveštaje da će to biti rešeno“, rekao je Pešić

Dodao je da je za utorak u Vladi Srbije najavljen novi sastanak sa advokatima koji zastupaju meštane kojima je oduzeta imovina za izgradnju autoputa.

Pešić je dodao da suđenje meštana za oduzetu zemlju traje već tri godine.

„Agonija oko suđenja bila je okončana donošenjem rešenja Osnovnog suda, ali izvšen je strašan pritisak na Viši sud u Čačku koji je ukinuo ta rešenja i naložio ponovna suđenja“, rekao je Pešić.

Meštani iz sela Prilipac i Gorobilje kod Požege protestuju zbog oduzete zemje za koju im je ponuđeno od 60 do 80 evra po aru, i već drugu godinu se sude zahtevajući veću cenu.

Dragoljub Maričić iz sela Gorobilje rekao je da im je zemlja oduzeta „za male pare, te dodao da je „za poljoprivednike zemlja mnogo više i od novca, ona je za njih jedini način da se opstane“.

Rade Karanac iz Prijevora kod Čačka rekao je da su mu uzeli 20 ari zemlje za izgradnju autoputa, za šta mu je ponuđeno 72.000 dinara, što nije prihvatio.

Njegovo suđenje zbog oduzete zemlje traje tri godine, a za to vreme on sa petočlanom porodicom živi od dve parcele od po 20 ari koje su mu ostale.

Stanovnik sela Markovica kod Lučana Rade Obrenović rekao je novinarima da mu je oduzeta kompletna imovina – kuća i pomoćne prostorije ukupne površine 400 kvadrata i hektar i po zemlje i da mu to još uvek nije isplaćeno.

Za kuću su mu, kako je kazao, nudili 330 evra po kvadratu, a za pomoćne prostorije 250 i 230 evra, što nije prihvatio.

„Ne mogu da se iselim iz kuće kada nemam drugu, a ne mogu drugu da napravim bez novca jer mi još ništa što mi je oduzeto nije isplaćeno. Do tada autoput neće proći preko moje kuće i imanja“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari