Sredinom prošle nedelje iz pritvora su izašli vlasnici građevinskih firmi Milan Mirković, Gordan Lešević, Vujica Kovačević i nadzorni organ Branko Đoković, tako da se sada svi uhapšeni zbog navodnih malverzacija prilikom obnove kuća nakon zemljotresa u Kraljevu, koji se dogodio 3. novembra 2010. godine, nalaze na slobodi.

I baš u vreme kada su pomenuti pušteni iz pritvora u javnosti se pojavio dokument koji pokazuje da niko od uhapšenih nije kriv, odnosno da nisu oštetili budžet Grada Kraljeva, a samim tim ni državni budžet, kako se tvrdilo prilikom hapšenja.

Naime, u nalazu veštaka Instituta za građevinarstvo i arhitekturu Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Niša, koji je upućen Nevenki Balšić, sutkinji Višeg suda u Kraljevu, a nakon uvida u sudske spise, te projektne dokumentacije za tri tipa izgrađenih kuća, navodi se da je nesumnjivo da na izgrađenim objektima postoje manjkovi radova (naročito na izvedenim radovima elektroinstalacija), ali u manjem obimu i vrednosti od onih koji su dati u rešenju o sprovođenju istrage.

„Evidentno je da postoje viškovi i nepredviđeni radovi, koji su izvedeni na kućama. Na osnovu dosadašnjih saznanja, priložene dokumentacije, prikupljenih podataka na terenu (što se može uzeti kao reprezentativni uzorak), ukazujemo da je vrednost viškova i nepredviđenih radova veća od vrednosti manjkova“, navodi se u nalazu koje potpisuje profesor Dragoslav Stojić.

Kako se zaključuje u pomenutom dokumentu, u koji je Danas imao uvid, tačne vrednosti viškova i manjkova radova biće poznate nakon pregleda svih novopodignutih objekata.

Podsetimo, zbog sumnje da su zloupotrebili sredstva za sanaciju objekata posle zemljotresa u Kraljevu i tako navodno oštetili budžet Grada za oko 102 miliona dinara, početkom maja su uhapšeni bivši gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović i još 15 osoba, među kojima i Milan Marković, vlasnik preduzeća „Ju Keops“ i odgovorni izvođač radova na izgradnji montažnih kuća, zatim nadzorni organ nad izvođenjem radova na izgradnji, te direktori drugih građevinskih preduzeća koja su učestvovala u obnovi. Nekoliko dana kasnije, u pritvoru su se našla i četiri člana Komisije za javne nabavke.

Šta je urađeno

Posle zemljotresa koji je 2010. godine pogodio Kraljevo, Vlada Srbije je za sanaciju posledica zemljotresa obezbedila 2,3 milijarde dinara. Sagrađene su 463 montažne kuće, a takođe obnovljeno je oko 13.000 domaćinstava i oko 8.500 stanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari