Nije kovid, a nije ni grip: Šta je tokom vikenda kod lekara dovelo blizu 200 građana Vranja 1Foto: Pixabay/luvqs

Blizu 200 pacijenata, koji su negativni na kovid, javilo se lekarima u ZC u Vranju sa povišenom temperaturom, kašljem i iznemoglošću. Najveći broj su deca školskog uzrasta.

Zvanični podaci iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju ukazuju da na području sedam opština Pčinjskog okruga nije izolovan virus sezonskog gripa.

Broj pozitivnih na virus korona je prema oceni epidemiloga u stagnaciji i on u ukupnom broju pacijenata sa respiratornim infekcijama „učestvuje sa 10 do 15 odsto“.

– Sada imamo respiratorne infekcije uglavnom kod mlađe populacije školskog uzrasta. Reč je o simptomima sličnim gripu, ali ne radi se o gripu koji je prisutan u 15 okruga u Srbiji, ali ne i u našem – objašnja za Danasa dr Slađan Stanković, epidemilog u Zavodu za javno zdravlje u Vranju.

On precizira da se u aktuelnoj situaciji radi o „povišenoj aktivnosti sincijalnog, adeno i rino virusa koji izazivaju respiratorne infekcije sa povišenom temperaturom, ali manjim intezitetom kašlja i malaksalosti“.

Nije kovid, a nije ni grip: Šta je tokom vikenda kod lekara dovelo blizu 200 građana Vranja 2
Foto: V. Ristić

-U slučaju sezonskog gripa imamo višednevnu povišenu temperaturu iznad 38 stepeni, uz kašalj i iznemoglost pacijenta. U aktuelnoj situaciji reč je o virusima koji izazivaju povišenu temeperaturu sa mogućom upalom pluća koja zahteva kućno lečenje, ali se ne radi o gripu – precizira Stanković.

U Zdravstveno centru u Vranju Danasu je potvrđeno da je od početka imunizacije na području okruga dato 120.141 jedinica vakcine protiv covida 19. Podaci štaba za vanrednu situaciju Grada Vranja govore da je 14 lica od ukupno 74 koliko je tokom julerašnjeg dana testirano na virus korone, njih 14 pozitivno.

Od 37 testirane dece predškolskog i školskog uzrasta u Dečjoj ambulanti Doma zdravlja u Vranju samo je jedno bilo pozitivno na korona virus. Na odeljenju Pedijatrije ZC u Vranju pregledano je ukupno 22 mališana i ni jedan od njih nije bio pozitivan na virus korone, ali su registrovani slučajevi kašlja i povišene temperature koja ukazuje na „respiratorne infekcije“.

Nije kovid, a nije ni grip: Šta je tokom vikenda kod lekara dovelo blizu 200 građana Vranja 3
ZC Vranje. Foto:V.Ristić/Danas

Po rečima dr Stankovića „sezona gripa traje šest nedelja, i ona bi mogla da se završi u drugoj polovini februara“. On iznosi podatak da do sada ni jedna osoba u Srbiji nije u ovoj godini preminula od gripa, te da „virus nema snagu kako bi se proglasila epidemija“.

Na vakcionim punktovima u Gradu Vranju do sada je protiv sezonskog gripa vakcinisano ukupno 2.076 pacijenata mahom starijeg uzrasta od 65 godina.

– Za vakcinaciju protiv gripa nije ni sada kasno, ali moj savet je da se jača imuni sistem kod svih građana kroz veći unos voća i povrća, kao i redovno korišćenje terapije kod hroničnih bolesnika – navodi dr Stanković, uz ocenu da „više temperature od prosečnih za ovo doba godine pogodiju širenju virusnih infekcija pa i samog gripa“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari