Nije neuobičajena praksa u svetu: Zašto je MUP Srbije otvorio nalog na TikTok-u? 1

Pomalo je neobično to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije otvorilo nalog na TikTok-u, društvenoj mreži koja plasira prvenstveno zabavan sadržaj, a njeni korisnici su mahom mlađa populacija.

Da li je taj potez dobar ili ne, sagovornici Danasa imaju različito viđenje.

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da ovaj potez nije neuobičajen u svetu, i da može da bude koristan.

– Iako je prerano da se priča o sadržaju naloga, jer je tek otvoren, prisustvo MUP-a na TikTok platformi verovatno cilja da grupi veoma mladih korisnika aktivnih na ovoj mreži približi rad policije i nadležnog ministra. Ovo nije neuobičajena praksa u svetu i različite policijske snage prisutne su na raznim društvenim mrežama. Ono što bi MUP Srbije svakako trebalo da popravi jeste kvalitet komunikacije ka građanima, jer izgleda da se daje primat popularnim i zabavnim sadržajima nauštrb pružanja zaista korisnih, servisnih informacija preko društvenih mreža – navodi Elek.

Lea Stanković, izvršna direktorka agencije Communis, ističe da je TikTok glavni izvor informisanja mlađih generacija, jer odlično koristi momenat kratkog opsega pažnje servirajući zabavan sadržaj u nedogled.

– Za MUP Srbije ovo je dobar način da se pozicionira kao atraktivan poslodavac i tako dođe do novih regruta. Trenutno aktuelan konkurs za školovanje pilota namenjen je kandidatima rođenim 2003. godine ili kasnije – a oni sigurno neće čuti za njega preko bilborda, pa čak ni preko veb portala – ukazuje Stanković.

Sa druge strane, novinar Nedim Sejdinović, ne vidi ništa pozitivno u ovom potezu MUP-a.

– Teško da je u pitanju samo namera da MUP približi svoje „usluge“ korisnicima ove velike mreže, poreklom iz Kine. Verovatno je u pitanju deo nekog većeg dila sa kineskim firmama, u kontekstu kontrole građana. A možda je i deo kampanje da se ministarstva represije približe mladima, u kontekstu autoritarne i ratoljubive vlasti koja bi sve nas najradije da ubaci u kojekakve uniforme, kako bi slušali naredbe odozgo i poginuli ako treba. Mislim da je priča i lukrativna, i komična, i tragična, istovremeno – poručuje Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari