"Nije život da stane u jedan dan": Tribina vranjanskih srednjoškolki o 8.martu 1Jasmina sa trubom u centru Vranja. Foto:V.Ristić/Danas

Međunarodni dan žena za većinu Vranjanki više nije isti kao ranije, one se suoavaju sa problemima nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja, ali i problemima u zapošljavanju i egzistenciji, našta su ukazale i srednjokolke iz šest škola u ovom gradu na tribini „Hoću buket svojih prava“. Jasmina Ilić je za to vreme svirala „Đurđevdan“ na trubi u centru grada.

-Nije jedan dan, cvet, ili parfem dovoljan da vam traje ceo život – čula se poruka na tribini vranjanskih srednjoškolki u sali Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju.

Direktorica kancelarije Odbora za ljudska prava u Vranju, Suzana Antić Ristić, kaže da je „SOS kutak za devojke“ organizovao ovu tribinu van „konvencionalnog obeležavanja 8. marta kao dana posvećenog ženama“.

-Dok imamo konstantno nasilje u porodici, ubistava žena,  kada su žene dovedene u položaj da teško dobijaju posao za koji su malo plaćene onda će postojati i problemi na koje treba stalno podsećati. Danas su kafane prepune ljubavi, kuće mirišljavih parfema, ali i problema koji se ne rešavaju pažnjom na jedan dan – kaže direktorica najstarije NVO na jugu Srbije u okviru koje već dve decenije radi i SOS telefon za žene žrtve porodičnog nasilja.

"Nije život da stane u jedan dan": Tribina vranjanskih srednjoškolki o 8.martu 2
Sa tribine „Hoću buket svojih prava“ u vranjskoj gimnaziji.Foto:V.Ristić/Danas

Dok je u gimnazijskoj sali pedesetak tinejdžerki iz Vranja razmenjivalo svoje mišljenje o ljudskim pravima u pešakoj zoni zatičemo Jasminu Ilić, tinejdžerku sa trubom u rukama. Svira ona svoju muziku uz podršku jednog bubnjara. Mahom žene ubacuju po koji dinar u njenu kutiju.

-Nikada nisam razmišljala o današnjem danu kao posebnom prazniku. Jednostavno na to nisam navikla, a i mi o 8. martu razmišljamo eto kao o danu kada možda to što sam ja devojka mogu nešto i da zaradim. Ne verujem da bih nekog drugog dana ovde u Vranju mogla da dobijem koji dinar – kaže naša sagovornica.

U pešakoj zoni prema zgradi Načelstva pravi vašarski ambijent. Pored cveća prodaju se i različite „džidže bidže“, mahom zaostale od prethodnih novogodišnjih i božićnih praznika. Tu su i šećerleme i šećerna vuna. Po govoru primećujemo da je puno gostiju danas u Vranju bilo iz susedne Severne Makedonije: Kumanova i Skoplja najbližih gradova Vranju.

"Nije život da stane u jedan dan": Tribina vranjanskih srednjoškolki o 8.martu 3
„Bar neka 8.mart bude sladak“. Foto:V.Ristić/Danas

U kafanama i restoranima uglavnom rezervisani stoloi za današnja veselja u čast 8. marta. Među gostima najviše muškaraca, koji čekaju svoje danas posebno „kostimirane“ supruge i devojke. Još jedan osmi mart na jugu Srbije za žene protekao je u znaku onoga tradicionalnog obeležavanja. Iskoraka nema, sem onoga što će doneti naredni dani i povratak u realnost života.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari