Nikol Pašinjan: Bolni mir 1Foto: EPA-EFE/ OMER MESSINGER

Građani Jermenije i 17 opozicionih političkih stranaka, koji su učestvovali u masovnim protestima u Jerevanu, optužili su premijera Nikola Pašinjanina da je „izdajica“ i zatražili njegovu ostavku zbog toga što je sa Rusijom i Azerbejdžanom potpisao potpisao mirovni sporazum o okončanju šestonedeljnih sukoba oko Nagorno-Karabaha.

Hiljade ljudi učestvovale su u protestima u centru glavnog grada Jermenije, Jerevana, uzvikujući „Nikol je izdajica“, osuđujući Pašinjanov pristanak na mirovni sporazum, za koji tvrde da je „izdajnički“.

Neki od demonstranata tvrde da je Pašinjan trebalo da se konsultuje sa narodom pre potpisivanja sporazuma, optužujući ga da je prekršio ustav.

Zahtevi za njegovu ostavku došli su dotle da je lider opozicione partije „Svetla Jermenija“ Edmon Marukjan saopštio da je sakupljen dovoljan broj potpisa za sazivanje vanredne sednice jermenskog parlamenta, koja ipak nije održana zbog nedostatka kvoruma, pošto se iz vladajuće stranke pojavila samo potpredsednica parlamenta Lena Nazarjan.

U pokušaju da opravda svoju odluku, Pašinjan je insistirao na tome da bi, ukoliko nije pristao da potpiše sporazum, njihova strana pretrpela još veće gubitke.

On je rekao da je tek posle „duboke analize vojne situacije i u dogovoru s najboljim stručnjacima“ doneo tu „bolnu“ odluku da potpiše sporazum i poručio da to „nije pobeda“, ali da „nema ni poraza dok se ne smatrate poraženima“.

Pašinjan je izjavio i da potpisivanje sporazuma predstavlja „novi početak ere nacionalnog jedinstva i preobražaja“.

Nikol Vovaji Pašinjan (rođen 1975) je novinar, političar i aktuelni predsednik Vlade Republike Jermenije od maja 2018. godine.

Obavljao je i funkciju narodnog poslanika u Skupštini Jermenije 2012-2018.

Studirao je žurnalistiku na Jerevanskom filološkom fakultetu, ali je nakon četiri godine studija izbačen zbog političkih delatnosti i kritičkih publikacija u štampi.

Radio je i kao glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Ajkakan žamanak (1999-2008) koji je bio povezan sa aktivnostima jermenske opozicije.

Kao lider opozicije 2018. je predvodio višenedeljne ulične proteste, što je na kraju rezultiralo ostavkom tadašnjeg premijera Serža Sargsijana nakon desetogodišnje vladavine.

Pašinjan, tada vrlo omiljen u narodu, u maju iste godine bio je izabran za šefa vlade, a na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u decembru 2018. njegova stranka „Moj korak“ odnela je ubedljivu pobedu, osvojivši 70 odsto glasova, čime je potvrđen autoritet koji je stekao tokom aprilskih protesta.

Oženjen je novinarkom Anom Akopjan, s kojom ima sina i tri ćerke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari