Nikola Kovačević, pravnik za ljudska prava, dobitnik Nansenove nagrade 1Foto: N1

Nikola Kovačević, nezavisni pravnik za ljudska prava iz Beograda, dobitnik je ovogodišnje UNHCR-ove nagrade Nansen za pomoć izbeglicama za Evropu u 2021. godini.

Na današnjem uručivanju nagrade, održanom u Medija centru u Beogradu, rečeno je da Kovačević neumorno podržava tražioce azila i izbeglice, posebno pomažući u njihovom pristupu teritoriji i tokom procedure azila, kao i u slučajevima kolektivnog proterivanja (potiskivanja sa granice).

Kovačević je proglašen je za regionalnog dobitnika UNHCR-ove nagrade i ovo je prvi put da je ovo prizanje, ustanovljeno pre gotovo sedam decenija, dodeljeno nekom iz Srbije i sa Zapadnog Balkana.

U obrazloženju je ukazano da je Kovačević vojim radom doprineo značajnim poboljšanjima sistema azila u Srbiji, uključujući i povećanje broja izbeglica kojima je odobren azil.

Pomogao je mnogim tražiocima azila da dobiju pristup zaštiti u Srbiji, pružajući im pravnu pomoć i podršku tokom podnošenja zahteva za azil. Kovaćević je takođe pomogao tražiocima azila i izbeglicama da pronađu sklonište i posao, kao i da ostvare pristup obrazovanju i medicinskoj zaštiti, nadajući se da će dobiti nove mogućnosti i novi život u Srbiji.

Nikola Kovačević se lično susreo sa mnogima koji su preživeli brojne nedaće bežeći od konflikata i progona.

Na tom putu mnogi su bili izloženi nasilju, a Kovačevićeva odlučnost je u njima pobudila nadu u bolji život.

Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, izjavila je da je veoma srećna što je komitet za dodelu Nansenove nagrade za pomoć izbeglicama prepoznao napore Nikole Kovačevića.

– Za one koji su primorani da napuste svoje domove, jedan od glavnih preduslova za nastavak normalnog života je da im se prizna potreba za međunarodnom zaštitom i da imaju zagarantovana prava. Nikola je uvek išao jedan korak dalje u zaštiti izbeglica – itsakla je Boneli.

Kovačević je istakao da mu je velika čast što je dobio regionalnu Nansenovu nagradu.

– Ova nagrada za mene znači i veliku odgovornost, ali istovremeno predstavlja i pravi podsticaj da nastavim da se borim za nasleđe Konvencije o statusu izbeglica iz 1951. godine i pomažem onima kojima je neophodna međunarodna zaštita u vreme sve veće ksenofobije, sumraka ljudskih prava na granicama i sve većeg nedostatka solidarnosti. Uvek mi je bila čast da stanem uz izbeglice i ovu nagradu posvećujem svim ljudima koji su primorani da napuste svoje domove – rekao je Kovačević.

On je obećao da će se potruditi da nastavi svoj posao na isti način kao i do sada, “jer smatram da je rad sa izbeglicama predivan posao bez obzira što to podrazumeva komunikaciju sa ljudima koji su često u životu izgubili sve i doneli odluku da svoj život zamene drugom sredinom u kojoj moraju da pronađu priliku za novi početak”.

– Čast mi je što sam prethodnih deset godina pomagao sistem azila u Srbiji. Učinjen je značajan napredak u razvoju srpskog sistema azila, neki su upisali fakultete, našli poslove… Mnogo toga još mora da se uradi, ali uz napor svih nas možemo mnogo toga da uradimo – istakao je Kovačević.

Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji, podsetio je da Vlada Švajcarske i Kanton Ženeva podržavaju Nansenovu nagradu od njenog uspostavljanja 1954. godine.

– Danas nam je čast da možemo da proslavimo dodelu ove prestižne nagrade osobi sa Zapadnog Balkana. Regionalni pobednik za Evropu odabran je među 24 kandidata, koji su nominovani za njihov izvanredan rad u pružanju podrške izbeglicama, raseljenim licima i osobama bez državljanstva – naveo je Šmid,

UNHCR-ova nagrada Nansen za pomoć izbeglicamauspostavljena je 1954. godine i odaje priznanje pojedincima, grupama i organizacijama koje prevazilaze svoje dužnosti u oblasti zaštite izbeglica, raseljenih lica i lica bez državljanstva.

Od 2017. godine dodeljuje se i na regionalnom nivou, za Afriku, Aziju, Evropu i Bliski istok.

Geir Hakon Johansen, zamenik ambasadora Norveške u Srbiji, čestitao je Kovačeviću na osvajanju ovogodišnje Nansenove nagrade,navodeći da to je zasluženo priznanje za njegov izvanredan rad na promovisanju prava izbeglica i tražilaca azila i za njegove neumorne napore da ublaži i spreči štetne prakse.

– Već 66 godina dodelom Nansenove nagrade odaje se priznanje izuzetnim pojedincima i grupama koje hrabro i sa integritetom prevazilaze svoje dužnosti u pogledu pružanja pomoći izbeglicama i ljudima bez državljanstva. Nagrada predstavlja moćnu platformu za zagovaranje prava nekih od najugroženijih ljudi na svetu, a najveći prioritet Norveške je promovisanje sveobuhvatnog pristupa zaštiti izbeglica i drugih raseljenih lica, zasnovanog na pravima – istakao je Johansen.

Program Nansenove nagrade za doprinos u prepoznavanju problema i rešavanju položaja izbeglica (Nansen Refugee Award) finansira se u partnerstvu sa Vladom Švajcarske, Vladom Norveške, Državnim većem Republike i Kantona Ženeva, Administrativnim većem grada Ženeve i Fondacijom IKEA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari