Niš bi za deset meseci trebalo da dobije Omladinski centar: Učiteljski dom postaje mesto za mlade 1Učiteljski dom: Foto Media i reform centar

Niš će dobiti Omladinski centar koji će se nalaziti u zgradi Učiteljskog doma, a njena rekonstrukcija trebalo bi da bude završena za deset deset meseci.

Prostor Učiteljskog doma biće rekonstruisan i opremljen uz podršku Ministarstva turizma i omladine, koje je za tu namenu izdvojilo 95 miliona dinara.

Ugovor o dodeli sredstava za adaptaciju te zgrade potpisali su ministar turizma i omladine Husein Memić i zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

Prema tenderskoj dokumentaciji, u podrumu rekonstruisanog Učiteljskog doma nalaziće se muzička soba, radio soba sa akustičkom izolacijom i magacin, dok će u prizemlju biti sala za sastanke, biblioteka, prostorija sa serverima i IT opremom, kancelarije, kuhinja, pekara i kafe.

Na prvom spratu su planirane multifunkcionalne sale, u kojima će se održavati muzički nastupi, pozorišne predstave i konferencije, kao i pomoćne prostorije, garderoba i kancelarije.

Potkrovlje je namenjeno za ateljee za mlade umetnike i prostor za animaciju i relaksaciju korisnika Centra.
Inspirativna osvetljena soba namenjena korisnicima koji će moći da se na kratko isključe iz gužve i dnevnog reda nalaziće se u prostoru ispod kupole zgrade, navedeno je u dokumentaciji.

Biće uređeno i dvorište Učiteljskog doma, koje će između ostalog imati prostor za održavanje različitih manifestacija, mesto za parkiranje bicikala i trotineta i baštu sa kafeterijom.

Kako zgrada Učiteljskog doma predstavlja spomenik kulture, čitav projekat će se raditi prema uslovima niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

“Niš će posle Novog Sada biti jedini grad u Srbiji koji će dobiti centar za mlade starosti od 12 do 30 godina”, navedeno je na sajtu Grada.

Osim Niša, Omladinske centre dobiće i Subotica, Sombor i Novi Pazar, za šta je Ministarstvo turizma i omladine izdvojilo ukupno 180 miliona dinara.

U Nišu, Subotici i Somboru u planu je adaptacija postojećih prostora, a u Novom Pazaru će biti izgrađen novi centar, koji će biti jedan od najvećih u ovom delu Evrope.

Prema rečima ministra Memića, cilj ovakvih centara je stvaranje uslova za ostanak mladih u lokalnoj zajednici i podizanja znanja i veština za kvalitetniji život.

Tehničku dokumentaciju pred rekonstrukciju radiće beogradske firme

Na tenderu za izradu tehničke dokumentacije izabrane su beogradske firme BG ARH i Energorazvoj, koje su imale najpovoljniju ponudu među pet ponuđača.

Vrednost izrade tehničke dokumentacije sa uračunatim PDV-om je 1.759.999 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari