Niš: Blokada saobraćaja ispred hotela sa gigantskim Vučićevim bilbordom i nekoliko manjih incidenata 1Foto: V.T

„Marš Rio Tinto“ i „Ua Vučić“, bile su osnovne poruke ekološkog protesta u Nišu koji je završen nešto posle 16 časova, a na kojem je učestvovalo više stotina ljudi.

 U Nišu je istovremeno, u trodnevnoj službenoj poseti, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koga učesnici protesta prozivaju zbog potencijalnog otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto i ekološki štetnih projekata koji će „upropastiti životnu sredinu i raseliti stanovništvo“.

Vučić se u vreme ekološkog protesta nalazio u kasarni „Mija Stanimirović“, na ulazu u grad iz pravca Beograda, koja je kilometrima udaljena od maršute protesta.

Građani su se okupili oko 14 časova, ispred Skupštine grada, u Ulici Nikole Pašića, potom su otišli u protestnu šetnju, a na kraju su blokirali saobraćaj na kružnom toku ispred Delta planeta, gde je protest završen.

Oni su bili „naoružani“ kišobranom i kapama, pošto je od noćas u gradu padala kiša.

Nakon okupljanja ispred Skupštine grada, građani su blokirali saobraćaj ispred hotela „Ambasador“, na čijoj je staklenoj fasadi, visokoj 15 spratova, pred službeni dolazak Vučića u Niš, postavljen gigantski bilbord sa njegovim likom i porukom „Dobro došao predsedniče!“ , za koji se inače ne zna ko ga je naručio i iz kojih izvora je plaćen.

Među demonstrantima je bio Slavoljub Blagojević, slikar i performer, koji je nosio instalaciju na kojoj je bio veliki sendvič i natpis:“Ekološki sendvič za AV“.

Niš: Blokada saobraćaja ispred hotela sa gigantskim Vučićevim bilbordom i nekoliko manjih incidenata 2
Niš

Blagojević je poznat široj javnosti po tome što je predsedniku Srbije nedavno poslao paket sa zarđalim kašikama, kako bi ga podsetio na njegovu ratno-huškačku prošlost.

Građani su na zid hotela Ambasador lepili papirnate ulične table, na kojima je pisalo: Trg kralja Aleksandra Vučića“.

Neki od okupljenih su na table stavljali novac, kako bi „pomogli vlasniku hotela i gradskoj vlasti da isplate preskupi Vučićev bilbord“ .

Tokom trajanja protesta saobraćajna policija nije regulisana saobraćaj, već su to spontano činili demonstranti i vozači.

Došlo je do nekoliko manjih verbalnih i fizičkih incidenata između građana i vozača koji su pokušavali da probiju blokadu.

U blizini zgrade Osnovnog i Opštinskog suda demonstrant je kišobranom udarao vozilo taksija Kul, koje je pokušalo da se provuče kroz kolonu, posle čega je taksista parkirao sa strane i sačekao da kolona prođe.

Na kružnom toku ispred Delta planeta, vozač je udario demonstranata, ali se sukob završio njihovom zagrljajem, nakon što su okupljeni smirivali situaciju.

Na istoj lokaciji vozač automobila sa leskovačkkim tablicama je u nastojanju da prođe blokadu očešao neke od demonstranata, pa su oni šutirali i udarali vozilo.

Niš: Blokada saobraćaja ispred hotela sa gigantskim Vučićevim bilbordom i nekoliko manjih incidenata 3
Incident u Nišu

Prema dostupnim informacijama, policija danas nije obilazila građanske i stranačke aktiviste, koji su na društvenim mrežama delili pozive za učešće na protestu, kao što je to činila pred prošli protest.

Pripadnici policije su ih tada upozoravali da blokada saobraćaja predstavlja krivično delo, a da je pozivanje ili organizovanje blokada „niz prekršajnih dela“.

Stranka slobode i pravde u Nišu juče je saopštila da je formirala pravni tim koji će pružati besplatnu pravnu zaštitu svim sugrađanima koje „režim proganja po političkoj osnovi, zbog korišćenja prava da učestvuju u mirnim protestima i iskazuju svoje nezadovoljstvo“.

Na Tviter nalogu predsednica Gradskog odbora te stranke Jelene Milošević objavljene su elektronske adrese i kontakt telefon za ovakve slučajeve.

Ovo je drugi ekološki protest u Nišu.

Na prethodnom, prošle subote, bilo je okupljeno više hiljada ljudi.

Pojedini mediji procenjivali su da ih je bilo oko 15.000, dok je na društvenim mrežama procena broja okupljenih išla i do 30.000.

Organizatori protesta u Nišu nisu saopšteni, a nisu potpisani ni na pozivima za okupljanje na društvenim mrežama, preko kojih se organizuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari