Niš: On je tek stupio u učionicu i uspeo da ostvari san svih profesora - da ga učenici poštuju i vole 1Bojan Kitanović iz Niša

Bojan Kitanović, profesor filozofije u Gimnaziji „Svetozar Marković“, nema prevelikog profesorskog iskustva. Radio je u Prehrambeno – hemijskoj školi u Nišu, a od pre dve godine se zaposlio u pomenutoj gimnaziji. Učenici odeljenja III-10 predložili su Odeljenskom veću da se njihov profesor pohvali. Tako je i bilo.

“Učenici su jednoglasno zamolili da se na Odeljenskom veću pohvali profesor filozofije i teorije znanja – Bojan Kitanović, koji je pronašao adekvatne nastavne metode i način pristupa ovim mladim ljudima, koji profesora Kitanovića smatraju životnim i profesionalim uzorom”, obrazloženo je u zahtevu Odeljenskom veću.

Mladom profesoru, koji je nedavno napunio 29 godina, najveće priznanje da dobro radi svoj posao je upravo to što su ga učenici prihvatili, iako im predaje danas, ne baš, omiljene predmete, kao što su filozofija, teorija saznanja i logika.

Niš: On je tek stupio u učionicu i uspeo da ostvari san svih profesora - da ga učenici poštuju i vole 2
Bojan Kitanović, profesor filozofije, Foto:Privatna arhiva

“Najlepši rođendanski poklon bilo je saznanje da sam svojim učenicima postao životni i profesionalni uzor. Njihovo mišljenje mi mnogo znači jer predstavlja pravi putokaz i pruža dodatnu motivaciju za budući rad. Zaista volim svoj posao profesora filozofije, koji, u ovo vreme, i nije tako popularan, kao posao inženjera ili programera”, kaže za Danas Kitanović.

Osnovne studije filozofije, kako otkriva, završio sa prosekom 9,8, a master sa čistom desetkom, na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Trenutno gimnazijalcima u ovoj niškoj školi predaje na engleskom i srpskom jeziku. Međutim, Bojan od prošle godine aktivno uči francuski jezik, kako bi mogao da predaje i đacima koji pohađaju bilingvalno odeljenje.

“U ovoj školskoj godini 70 odsto norme čine časovi na engleskom jeziku u odeljenjima trećeg i četvrtog razreda, koja uče po međunarodnom (IB) programu. Oni na engleskom slušaju predavanja iz filozofije i teorije saznanja. Najveći akcenat predmeta ‘teorija saznanja’, u okviru IB programa, je da se objedine svi predmeti, tako što se akcenat stavlja na razvoj kritičkog mišljenja, koje je izuzetno važno u obrazovanju sadašnjih i budućih generacija”, kaže profesor filozofije.

Ostatak, od 30 odsto norme, kako nastavlja, odnosi se na logiku, koju gimnazijalcima predaje na srpskom jeziku.

Bojanu nije teško da uči francuski jezik, iako odlično poznaje engleski, a tokom školovanja je učio i nemački.

“Kad sam počeo da učim francuski nisam krenuo od nule, nego od minus jedan. Ipak, nije mi bili teško da uspešno položim prve ispite i nastavim dalje. Oduvek mi se činilo da je je francuski jezik veoma težak, ali želim da ga savladam da bih mogao da predajem i đacima koji nastavu slušaju na tom jeziku”, iskren je Kitanović.

Kako sam kaže, odabrao je da se bavi filozofijom iz ljubavi, iako u ovo vreme to i nije baš “najisplativija nauka”. Žao mu je što postoji tendencija da se filozofija više ne izučava u okviru mnogih profila srednjih škola.

“To je bila jedina nauka koja je na pravi način mogla da zasiti moju radoznalost. Još u srednjoj školi sam zavoleo logiku i, naravno, filozofiju. Još tada sam čitao Platonova dela, kao što su “Država” i “ Gozba”. Kasnije su moji omiljeni filozofi postali Aristotel i Imanuel Kant pa sam se na osnovnim studijama bavio Kantovom filozofijom religije tokom izrade diplomskog rada, a Aristotelovom metafizikom tokom izrade master rada”, kaže on.

Kitanović nerado priča o nagradama, ipak, on je 2018.godine, nakon završetka master studija, proglašen najboljim studentom Filozofskog fakulteta. Njemu je u Rektoratu Univerziteta u Nišu uručena plaketa i Srebrni znak za postignute uspehe.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari