Niš: Produžen rok za doradu optužnice protiv Gorana Džonića za ubistvo porodice Đokić 1Ubijena porodica Đokić Foto: Privatna arhiva

Viši sud u Nišu usvojio je zahtev Višeg javnog tužioca da se za još 30 dana produži rok za otklanjanje formalnih nedostataka u optužnici protiv Gorana Džonića i njegovog sina Stefana, koji se terete da su učestvovali u brutalnom ubistvu tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, u noći između 26. i 27. septembra prošle godine, u ataru aleksinačkog sela Moravac.

Sud je prethodno zbog ovakvih nedostataka vratio optužnicu tužilaštvu na doradu.

Viši sud je u svom rešenju naveo da je doneo odluku o produženju roka za otklanjanje formalnih nedostataka na osnovu člana 333. Zakonika o krivičnom postupku, koji propisuje da veće nadležnog suda ispituje da li je optužnica “propisno sastavljena”, pa je ukoliko ustanovi da nije vraća tužiocu da ispravi nedostatke u roku od tri dana, a taj rok može i produžiti na zahtev tužioca.

Zakonik navodi da veće u okviru ovog ispitivanja proverava da li optužnica između ostalog sadrži zakonom propisane lične podatke okrivljenog, precizan opis dela, zakonski naziv krivičnog dela, predlog o dokazima koje treba izvesti na glavnom pretresu, kao i da li je “u obrazloženju opisano stanje stvari, navedeni dokazi kojima se utvrđuju činjenice, izneta odbrana okrivljenog i stanovište tužioca o navodima odbrane”.

“Kada se otklone formalni nedostaci, tužilaštvo Višem sudu ponovo podnosi ‘ispravljenu’ optužnicu, a veće suda onda započinje i njeno meritorno ispitivanje, u okviru kojeg se pre svega sagledavaju dokazi. Tada je moguće da sud potvrdi optužnicu, a moguće je i da naredi dopunu istrage. Sve ovo  može da traje i po nekoliko meseci, u zavisnosti od kompleksnosti predmeta i organizacije rada u tužilaštvu i sudu“, rekli su u VJT za Danas.

Prvooptuženom Goranu Džoniću se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Njegov sin Stefan je okrivljen za krivično delo pomaganja u izvršenju teškog ubistva, u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Krivični zakonik, inače, propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

“Kako saznajem iz izvora u Višem sudu, pošto optužnicu još nisam dobio, ključni razlog zbog kojeg je ona vraćena na formalnu doradu je što Viši sud nije prihvatio da je Stefan Džonić izvršio krivično delo pomaganja u izvršenju teškog ubistva. Optužnica jeste u fazi formalnog, a ne meritornog ispitivanja, ali u ovoj fazi se ispituje da li se radi o krivičnom delu i kom, pa se to pitanje ispostavilo kao problem. Pomaganje u izvršenju dela mora biti konkretno, a to nije ‘stavljanje na raspolaganje njegove kuće ocu Goranu’, koja se uzgred nalazi na očevom placu, pa mu je pristupačna”, kaže za Danas advokat Domazet.

On dodaje da se “ne može smatrati” da je Stefan pomagao ocu u teškom ubistvu zbog toga što su džakovi sa 43.000 evra koji su navodno ukradeni iz vozila Gorana Đokića zakopani u dvorištu njegove kuće, a otac se nakon izvršenja dela oprao u kućnom kupatilu.

Stefan je pritom, kao profesionalni vojnik, u noći ubistva bio na poslu u bazi u Kopnenoj zoni bezbednosti, što su u istrazi potvrdile njegove kolege.

I drugi dokazi, uključujući biološko i grafološko veštačenje, takođe su ga oslobodili krivice, dodao je Domazet.

Prema nezvaničnim izvorima Danasa, razlozi za vraćanje optužnice su i “nejasnoće u vezi sa opisom stanja stvari i navedenim dokazima kojima se utvrđuju činjenice”.

Oni su kazali da je VJT između ostalog navelo da je Goran Džonić ubio Đokiće u njihovom vozilu ili izvan njega, što znači da nije precizno utvrđeno na koji način su usmrćeni.

U optužnici se navodi i da  je prvooptuženi žrtve držao u strahu, ali nije precizirano na koji način.

Za ubistvo su bili osumnjičeni i Goranov drugi sin, Milan Džonić, kao i braća  Aleksandar i Kostadin Milošević, takođe iz Moravca, ali su oni pušteni iz pritvora i protiv njih nije podignuta optužnica.

Svi dokazi u istrazi, po dostupnim podacima, ukazuju da je u ubistvu neposredno učestvovao samo prvooptuženi, a da je motiv koristoljublje.

Tela Gorana (57) i Gordane Đokić (56), kao i njihove ćerke Lidije (25), pronađena su 2. oktobra u ataru Moravca, nakon što su zapaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari