Niš: Radnici koji su “na crno” kopali grobove dobili ugovore o radu 1Foto: Z. Miladinović

Radnici koje je niško pogrebno preduzeće Gorica prošle godine angažovalo preko agencije Alijansa za najteže poslove kakvi su kopanje grobova ili dovoz i opsluživanje pokojnika u kapeli, a koji su te poslove od početka ove godine radili “na crno”, potpisali su ove sedmice ugovore o radu.

Neki od radnika koji su radili bez ugovora podneli su zbog ovoga tužbe protiv Gorice. U Gorici su za naš list negirali da je najmanje petoro radnika u tom periodu radilo bez ugovora o radu.

Potvrdili su da su neki radnici do kraja prošle godine radili preko agencije Alijansa, ali su kazali da nakon toga “nisu bili radno angažovani”.

Prema nezvaničnim informacijama, u tom gradskom javnom komunalnom preduzeću su nakon poziva Danasa proveravali među radnicima ko je dostavio podatke o radu “na crno”.

Radnici koji su potpisali ugovore o radu nisu želeli da govore za Danas, a naši izvori kažu da je razlog- “zastrašivanje”.

Prema ovim izvorima, svi su navodno potpisali ugovore na određeno vreme, neki preko agencije, a jedan od njih direktno sa Goricom, ali kao “zamena” za odsutnog radnika.

Njima je navodno jasno rečeno da zauzvrat ne treba da podnose tužbe protiv Gorice zbog perioda kada nisu imali ugovore, niti da razgovaraju sa novinarima, a da ukoliko ih Danas pozove kažu da “nisu radili ‘na crno’”.

Naši izvori su kazali da su neki od njih nedavno, a pre zaključivanja novih ugovora, primili i deo zarade.

Prošle godine su redovno dobijali platu, koja je iznosila oko 39.000 dinara, mada je “bilo meseci kada se primi i po 22.000”.  Kopali su grobove po snegu, kiši i suncu ili bili angažovani u kapeli, na dovoženju i oblačenju pokojnika, kao i drugim poslovima pred sahranjivanje.

Većina njih su, inače, deca radnika Gorice, a njihova materijalna situacija je daleko od zavidne.

„Zaključivanjem ovakvih ugovora sa tim radnicima Gorica će ’pokriti’ ovaj sporni period, kada je postojao klasični ‘rad na crno’, radnici neće imati osnov za podizanje tužbi, a pritom ostaje neizvesno da li će kasnije biti zaposleni. Svaki poslodavac je dužan da sa radnikom zaključi ugovor o radu i plaća obavezno socijalno osiguranje, a ukoliko se to ne dogodi, radniku je na rasposlaganju radni spor pred sudom. Takve poslodavce nadzire inspekcija rada i oni se nalaze i na takozvanoj crnoj listi poslodavaca koji angažuju radnike ’na crno’, a koju utvrđuje Ministarstvo rada“, kaže za Danas advokat Srđan Janićijević.

Advokat Janićijević zastupa radnicu Gorice koja je, takođe, prošle godine bila angažovana preko agencije, a i ove godine odlazila na posao, iako joj je ugovor o radu istekao.

On kaže da to potvrđuju i podaci niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, koji govore da je ona odjavljena sa osiguranja 31. decembra prošle godine.

Gorica tražila konkretna imena da bi odgovorila na pitanja

“Obaveštavamo Vas da su sva navedena lica radila i bila radno angažovana u JKP Gorica Niš posredstvom trećeg lica do 31. decembra, kada se prestalo sa njihovim radnim angažovanjem. Istim licima je u januaru 2022. godine, shodno zakonskom roku, isplaćena decembarska zarada za ostvareni rad u decembru 2021. godine”, navodi se u odgovoru uprave Gorice na pitanja Danasa, uz obećanje da ćemo, ukoliko se radnici slože, za takve tvrdnje “dobiti i ličnu potvrdu od njih”.

Danas  je krajem prošle sedmice postavio pitanja o radu “na crno” za pet konkretnih radnika za koja je dobio podatke iz pouzdanih izvora.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari