Niš: Stanari izgorelih baraka apeluju za pomoć, rešenje ni na vidiku 1Foto:B. Cvejić

Nišlijke čiji su stanovi u barakama u Ulici Aleksandra Medvedeva izgoreli aprila ove godine došle su na današnje zasedanje Skupštine grada kako bi apelovale da im se obezbedi „krov nad glavom“.

Tri predstavnice deset porodica, nisu stigle do skupštinske govornice jer im je predsednik gradskog parlamenta Boban Džunić rekao da moraju da napuste salu zbog mera za suzbijanje epidemije koje propisuju maksimalan broj ljudi, ali su dobile obećanje da će s njima razgovarati o problemu sa kojim su suočene.

Vesna Stojanović, jedna od Nišlijka čija je porodica ostala bez „krova nad glavom“ u velikom požaru kazala je novinarima da će dolaziti na sednice Skupštine grada sve dok njihov problem ne bude rešen.

„Gradonačelnica, njena zamenica i svi gradski čelnici su nam, u noći kada je požar izbio, obećali trajni smeštaj, potom socijalne stanove na dve godine, a onda smo ostali na ulici, nas četrdesetak ljudi, među kojima je dosta i dece i starih“, izjavila je Stojanović.

Ona je kazala da su se predstavnici grada „naljutili na njih“ i ne žele da im pomognu jer je jedna njihova komšinica odbila ponuđeni socijalni stan pošto je bio neuslovan.

Prema njenim rečima, svih deset porodica dobilo je od grada pomoć od 250.000 dinara, ali od tada niko više nije hteo da ih sasluša.

„Taj novac nije dovoljan da bi rešili stambeno pitanje tako da se sada snalazimo kako znamo i umemo, neko plaća kiriju, neko stanuje kod rođaka. Jesu to bile barake, ali bile su uslovne za stanovanje, bili su naši domovi. Sada smo beskućnici i građani stotog reda“, kazala je Stojanović.

Ona je rekla da su građani čiji su stanovi izgoreli spremni da prihvate bilo koje trajno rešenje, preseljenje u stare socijalne stanove ili da im grad napravi nove barake, na istom mestu gde su bile stare.

„Sada nam kažu da nemamo ni na šta pravo, jer smo tamo živeli ‘na divlje’ 45 godina. Te stanove je nama ‘Građevinar’ dao do trajnog rešavanja stambenog pitanja jer smo mi svi bili njihovi radnici. Plaćali smo struju, vodu, porez. Kako smo mogli da plaćamo porez za nešto što nije naše“, upitala je Stojanović.

Ljiljana Jovanović je kazala da se porodice čiji su stanovi izgoreli nalaze u veoma teškoj situaciji, bez osnovnih sredstava za život.

„Izašli smo iz stanova, koji su goreli, samo u papučama, bez ičega što smo 30 godina stvarali. Nemamo para decu da obučemo, obujemo, jedne patike nemaju za školu. Ja imam 70 godina i moram da radim da bi plaćala kiriju“, izjavila je jecajući Jovanović.

Stojanović i Jovanović su kazale da su se stanari obraćali za pomoć i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali da su ih njegovog kabineta uputili na lokalnu samoupravu.

Odbornik opozicione odborničke grupe „Niš moj grad“ Miodrag Stanković apelovao je da se pomogne tim porodicama.

„Predlažem da se problem reši po uzoru na ljude koji su zbog klizišta u Mramoru dobili stanove u Ulici Majakovskog. Može i da se pronađe neka gradska lokacija i da im se tamo naprave stanovi“, rekao je Stanković.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je, na konferenciji za novinare u pauzi skupštinskog zasedanja, rekla da Stanković zloupotrebljava skupštinsku govornicu i položaj tih ljudi koji su živeli u barakama.

„Mi smo želeli, kao odgovorno gradsko rukovodstvo, da im ponudimo ‘krov nad glavom’, dok se ne nađe bolji i adekvatniji smeštaj, iako su i stečajni upravnici ‘Građevinara’ potvrdili da oni nisu vlasnici baraka, već samo korisnici. Oni su odbili stanove koji su u vlasništvu grada i onda smo im pomogli finansijski“, izjavila je Sotirovski.

Dodala je da ne ne vidi razlog zašto se uopšte vraćamo na tu temu.

„Znate kako se kaže: ‘Ponuđen, kao počašćen’. Žao mi je što te porodice nisu rešile svoj stambeni status, ali je za grad to ‘završena priča'“, naglasila je Sotirovski.

Barake sa 10 stambenih jedinica u Ulici Aleksandra Medvedeva izgorele su do temelja u noći 8. aprila, nakon što se zapalio dimnjak u jednom od stanova.

Bežeći od vatre koja se vrlo brzo proširila, stanari su izašli na ulicu, a da nisu imali vremena da sa sobom ponesu ni svoja lična dokumenta i novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari