Niš: Sve teže kliničke slike pacijenata 1Klinički centar Niš Foto: Beta/Saša Đorđević

V. d. direktora Kliničkog centra Niš Zoran Perišić kazao je juče da u kovid bolnicama te ustanove raste broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom i da je u stanje „vrlo teško“.

– U privremene kovid bolnice u SC „Čair“ i Institutu „Radon“ u Niškoj Banji preusmerićemo pacijente kojima nije potrebna kiseonična potpora, kazao je Perišić novinarima.

Prema poslednjim podacima, u niškim kovid objektima hospitalizovano je oko 350 pacijenata, a dnevno umire i po njih 12.

Zamenik direktora KC Radmilo Janković je kazao da su bezmalo svi hospitalizovani pacijenti životno ugroženi i da zahtevaju kiseoničnu potporu.

U niškom KC je broj hospitalizovanih juče bio tri i po puta veći u odnosu na početak novembra, kada ih je bilo manje od stotinu, a broj preminulih počeo je dramatičnije da raste 6. novembra.

U niškom domu zdravlja su od juče u kovid ambulante uključene i sve ordinacije Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih. ZS „Čair“ je od juče prestala da bude kovid ambulanta i na raspolaganju je pacijentima sa drugim bolestima.

Miodrag Stanković, odbornik opozicione odborničke krupe „Niš moj grad“, podneo je juče inicijativu da Grad Niš u saradnji sa nadležnim gradskim i republičkim kriznim štabom jasno odredi zdravstvene ustanove – klinike, ambulante, u kojima će se lečiti isključivo nekovid pacijenti.

– Mnogi ljudi imaju potrebu da posete druge specijaliste, ali odlažu sve za „neka bolja vremena“, dok im se stanje pogoršava, a mnogi i umiru od primarnih bolesti. Njihovo zdravstveno stanje je izuzetno ugroženo jer im nisu pristupačne ni dijagnostičke metode, ni adekvatno lečenje, rekao je Stanković. On je zahtevao od nadležnih i da objave statističke podatke o broju umrlih od nekovid bolesti u poslednjih devet meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari