Niš u znaku vespi 1Foto: V. Torović

Jubilarni deseti „Vespa skup“, koji je ove godine okupio rekordan broj učesnika iz celog sveta, održan je u Nišu.

Na ulicama Niša danas je defilovalo više od 200 vespi, kojima su upravljali vozači iz Amerike, cele Evrope, ali ih je ubedljivo najviše bilo iz Grčke.

Glavni celodnevni program održan je u Tvrđavi u Nišu, gde je pripremljena i foto izložba o istorijatu vespa kulture.

Vespaši su juče obišli najznačajnije kulturne i istorijske spomenika Niša i okoline.

„Ovo je apsolutni rekord u Srbiji po broju učesnika na ovom vespa skupu i ponosni smo na to. Grci su  ove godine odneli zlatnu medalju jer ih je došlo više od 70. Na drugom mestu su Rumuni, ima ih oko dvadesetak, ali su nam došli i vespaši iz Bugarske, Hrvatske, Makedonije, kao i prijatelji iz Republike Srpske“ kaže Ivan Živić, predsednik Vespa saveza Srbije.

Jedan od pionira u vožnji vespi je Slavoljub Stanković, počasni predsednik Vespa kluba „Naissus“, organizatora ovog skupa, priseća kako je to bilo na početku.

„Vespa nije samo prevozno sredstvo, vespa nosi dozu nostalgije i romantike. Mi smo jako rano počeli da vozimo vespe, posebno u Nišu. U to vreme vespa se nije prodavala u ondašnjoj Jugoslaviji već je morala da se doveze iz Italije, iz Trsta. Prvi ljudi koji su dovozili vespe bili su sinovi naših železničara koji su i inače išli vozom do Trsta“, priča Stanković.

On kaže da su prve vespe su u Nišu počele da se pojavljuju već pedesetih godina. Vespa kao brend ostaje zauvek.

„Vespa je napravila revoluciju u moto svetu kada se pojavila i po dizajnu i konstruktorski. Postala je fenomen i mislim da se čak nalazi i u Muzeju moderne umetnosti kao civilizacijski proizvod koji je obeležio početak veka i to ostao do sada“, kaže predsednik Vespa kluba iz Niša.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari